StoryEditor

"Novým" Maďarom vezme štát prácu

25.05.2010, 00:00

"Tvrdý protiúder" proti maďarskému zákonu o dvojakom občianstve má konkrétnu podobu. Ak požiadate o cudzie štátne občianstvo, stratíte slovenské. Ak prijmete cudzie štátne občianstvo, prídete o prácu -- vojaka, policajta, colníka či hasiča. Zmenu občianstva musíte nahlásiť obvodnému úradu -- inak sa dopustíte priestupku a zaplatíte pokutu 3 319 eur. Vyplýva to z nového znenia zákona o štátnom občianstve, o ktorom má dnes rokovať kabinet Roberta Fica. Návrh nestihol prejsť ani pripomienkovým konaním a parlament má novelu schváliť expresne.

Fidesz: Sme v opozícii
Všetko má byť pripravené na zajtra/stredu, keď sa očakáva prijatie zákona o dvojakom občianstve v maďarskej snemovni. "Právna úprava je odôvodnená bezpečnostným rizikom, ktoré vzniká z dôvodu možného hromadného udeľovania cudzieho štátneho občianstva občanom Slovenskej republiky. Predložený návrh zákona je predovšetkým reakciou na pripravované zmeny právnej úpravy udeľovania štátneho občianstva v Maďarskej republike," tvrdia v dôvodovej správe k zákonu úradníci ministerstva vnútra.
Maďarská strana hrá zatiaľ úlohu mŕtveho chrobáka. "Predseda strany Viktor Orbán stále tvrdí, že ešte nie sme vo vláde, oficiálne sme naďalej v opozícii, takže nemyslím si, že by sa k tomu chcel vyjadriť," povedala HN Eszter Patakiová z tlačového oddelenia Fideszu. Orbán už skôr v reakcii na postup slovenských orgánov vyhlásil, že nechce vstupovať do predvolebného zápasu na Slovensku.

Ani hasič, ani sudca
Zákon má fungovať od začiatku júna. O prácu by podľa neho prišli najmä zamestnanci silových rezortov, ktorí prijmú nové občianstvo -- policajti, prokurátori, sudcovia, väzenskí dozorcovia, colníci či hasiči, ale napríklad aj poslanci parlamentu a samosprávy, ktorí tiež musia mať podľa zákona slovenské občianstvo. Strata práce zo dňa na deň, náhrada platu, diskriminácia na základe občianstva? Konflikt podľa odborníka na pracovné právo Petra Demeka nehrozí.

"Napríklad už dnes môže pracovný vzťah vo vzťahu k cudzincovi zaniknúť vyhostením, týmto zákonom by analogicky došlo k pritvrdeniu voči bývalým štátnym občanom." Záujem štátu je podľa neho v tomto prípade prednejší ako právo na slobodnú voľbu povolania.

S tým súhlasí aj odborník na medzinárodné právo Stanislav Mráz. "Susedný štát má právo sa brániť, pretože ide o zásah do jeho suverenity." Maďarská republika by podľa neho v rámci diplomatickej ochrany svojich "nových občanov" mohla robiť nátlak na Slovensko -- podľa medzinárodného práva môže totiž chrániť svojich občanov, ak by Slovensko ohrozilo alebo porušilo ich práva. Odborníci na právo však upozorňujú, že bez zmeny ústavy to zrejme nepôjde.

Čo hovorí ústava
Ústava hovorí, že nikomu nemožno odobrať občianstvo proti jeho vôli. "Ústavná väčšina pri tomto zákone bude potrebná, mal by to upraviť ústavný zákon," tvrdí Mráz. "Je to minimálne na hrane ústavy," tvrdí ústavný právnik Milan Galanda. Hoci premiér Fico už vyhlásil, že ak to bude potrebné, otvorí aj ústavu, podľa vládneho návrhu sa zatiaľ nič podobné nechystá.
Tomáš Nejedlý

01 - Modified: 2004-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na nové byty viac ako 16 miliárd
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:57