StoryEditor

Sociálka viedla podnikateľa ako dlžníka, hoci ním nebol

21.02.2011, 23:00
"Uvedený platiteľ nemá evidované nedoplatky poistného," napísala Sociálna poisťovňa pánovi Jozefovi.

O devätnásť dní na to ho so sumou necelých 200 eur zaradila do zoznamu dlžníkov. Databáza totiž pochádzala ešte z konca decembra starého roka. "V dnešnej dobe počítačových technológií sa mi zdá zastarané, že uverejnia jeden a pol mesiaca starú databázu, z ktorej nevyradili ľudí, ktorí medzi tým zaplatili,“ sťažuje sa Jozef.  

Keďže podniká, tento "prešľap“ poisťovne ho poriadne nahneval. Zapojil sa do viacerých výberových konaní a obáva sa neúspechu. "Každý, s kým chcem spolupracovať, si ma mohol vygoogliť ako dlžníka Sociálnej poisťovni. Ťažko sa mi bude vysvetľovať, že nie som neplatič,“ tvrdí.

Poisťovňa ubezpečuje, že okamžite vyraďuje z databázy ľudí, ktorí preukážu, že už dlžníkmi nie sú.

Kvôli zverejneniu svojho mena si dokonca nebral úver na seba, ale na priateľku. "Bál som sa totiž toho, že mi banka neschváli úver. Dôvod vám prezradiť nemusia,“ dodáva Jozef. "Ja si na tomto dám veľmi záležať, nemám žiadne podlžnosti. Dotklo sa ma to a komplikuje mi to život,“ tvrdí.

Aj keď pred desiatimi dňami ešte v zozname dlžníkov jeho meno figurovalo, poisťovňa ho už odstránila. "Naďalej pokračuje priebežné okamžité odstraňovanie tých dlžníkov, ktorí preukážu pobočkám Sociálnej poisťovne, že tam nepatria,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Jana Ďuriačová. Koľko ľudí bolo v zozname neprávom, nám poisťovňa do uzávierky nestihla zistiť.

Kým od roku 2004 sa zoznamy zverejňovali štvrťročne a obsahovali len neplatičov, ktorí dlhovali okolo 5-tisíc eur za dané obdobie, dnes sú medzi dlžníkmi aj ľudia, ktorí nezaplatili 3,5 eura za mesiac. Nový riaditeľ poisťovne Ľuboš Lopatka tento postup zaviedol od 10. februára, aby "zlepšil platobnú disciplínu a vymáhanie nedoplatkov“. "S tými neplatičmi sa musí niečo robiť. Ale prečo si neviem nájsť adresu vraha, ktorý zabil troch ľudí, ale viem si nájsť suseda odvedľa, ktorý nezaplatil Sociálnej poisťovni 3,50?“ reaguje údajný dlžník Jozef.

Za dosť nízku považuje túto sumu aj Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. "Nie som si istý, či zverejňovanie takýchto nízkych súm má význam. Tri eurá môže dlhovať hocikto a nemusí o tom ani vedieť,“ hovorí Košťál. To sa môže stať napríklad ľuďom, ktorí majú na platenie odvodov zavedený trvalý prevodný príkaz v banke. Dodáva, že poisťovňa by si pri odhalení dlžníkov mala dať veľmi veľký pozor, či sa tam niekto nedostal neprávom. "Zverejnenie dlžníkov si môžu dovoliť vtedy, ak majú aktuálne databázy a nikto sa tam neocitne nevinne. Vychádzať vo februári z decembrovej databázy je dosť vážna chyba, lebo to mohlo ohroziť ľudí,“ tvrdí Košťál.

Ďalšie mesiace sa už poisťovňa bude riadiť aktuálnejšími údajmi. Nové zoznamy, ktoré poisťovňa zverejní v polovici marca, odhalia dlžníkov z konca februára. Podľa Košťála je táto cesta schodnejšia. "Nevidím však dôvod, prečo by to nemohli zverejňovať do týždňa,“ uzatvára.
Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:31