StoryEditor

Pozrite sa, kde policajti najčastejšie merajú rýchlosť

22.03.2011, 23:00
Na ktorej ceste číha na šoférov najväčšie nebezpečenstvo? Na diaľnici D1 smerujúcej do Bratislavy, na ktorej od začiatku októbra do 22. februára zaevidovali 124 nehôd.

Polícia pod vedením Jaroslava Spišiaka sa v tomto roku zaviazala, že počet nehôd zníži o pätinu. Na splnenie cieľu má pomôcť aj zverejnenie zoznamu nehodových úsekov, na ktorých by mali byť šoféri ostražitejší.

Tri najväčšie riziká
Z údajov, ktoré zverejnili krajské policajné riaditeľstvá, vám prinášame tri najrizikovejšie úseky ciest v každom kraji. Desať najhorších úsekov uvádzame jedine v prípade Bratislavského kraja, ktorý sa radí medzi najnehodovejšie.

Spišiak sľúbil, že v tomto roku okreše počet nehôd o päťtisíc, na 16 595. Policajné prezídium tvrdí, že sľub bez problémov splní. "Policajný zbor od začiatku tohto roka k 22. marcu eviduje 3 152 dopravných nehôd, v roku 2010 v porovnateľnom období polícia zaznamenala 4 653 nehôd,“ informovala Denisa Baloghová z komunikačného oddelenia.

Viacero kolízií sa v štatistikách neobjavuje, pretože sa nepovažujú za nehodu, ale škodovú udalosť. Ide o prípady, ku ktorým sa nemusí privolať polícia. Podmienkou je, že nik nebol zranený ani usmrtený, nepoškodila sa vozovka, neunikli nebezpečné látky a nevznikla škoda prevyšujúca 3 990 eur.

Otázne je, či sa v tomto roku podarí slovenskej polícii splniť limit Európskej únie, že na cestách nezomrie viac ako 305 ľudí. Vlani ich zahynulo 345, o dvoch menej ako v roku 2009.



Pozor, tam je radar!
Prípadným haváriám a snaží polícia predchádzať aj meraním rýchlosti. Centrum dopravných informácií Stella centrum pre HN vypracovalo zoznam miest, kde najčastejšie polícia kontroluje, či šoféri dodržiavajú predpísanú rýchlosť. Vladimír Michal zo Stella centra si myslí, že policajti väčšinou stoja na "osvedčených miestach“. "V zozname vedú miesta, ktoré tam boli aj pred niekoľkými rokmi.“

Spišiak ešte vlani, krátko po nástupe do funkcie, nariadil, aby krajské riaditeľstvá polície zverejňovali, kde v ten-ktorý deň budú radary. Podrobné informovanie o mieste a čase, kde bude hliadka stáť, vydržalo len niekoľko dní. Policajti momentálne sprístupňujú menej konkrétne údaje, napríklad iba to, že modré Audi S4 bude dozerať na diaľnicu D2. "Z takýchto informácií prakticky nič nemáte,“ podotkol Michal.

Lipšic má zmeny pre vodičov
Vyššiu bezpečnosť na cestách sľubuje aj minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý predložil novelu cestného zákona. Po tom, ako novela prejde pripomienkovaním, posúdi ju vláda a parlament. Lipšic okrem iného žiada, aby šoférovať mohli aj 17-roční. Rok si však budú môcť za volant sadnúť iba vtedy, ak budú mať ako spolujazdca skúseného vodiča.

Minister chce, aby k závažným porušeniam dopravných predpisov pribudlo ohrozenie chodca alebo cyklistu, ktorí prechádzajú priechodom. V prípade, že im šofér nedá prednosť, by mohol až na dva roky prísť o vodičský preukaz a dostať pokutu od 60 do 300 eur. 

01 - Modified: 2004-03-18 21:04:45 - Feat.: 0 - Title: Výzvy Európe z bratislavskej Reduty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:13