StoryEditor

Koalícia speje k dohode. Odvody majú platiť študenti až nad 30 rokov

21.03.2011, 23:00
Zdravotné odvody vo výške 46 eur mesačne budú od mája podľa všetkého platiť až študenti nad 30 rokov a nie 26-roční, ako je tomu dnes. Tak sa nedávno dohodla Koaličná rada.

Poslanec Peter Kalist (SaS), ktorý chcel, aby štát platil za každého študenta sedem rokov bez ohľadu na to, kedy začne študovať, svoj návrh napokon predkladať nebude. "Nedávame to na papier z toho dôvodu, že je tam nesúhlas zo strany KDH,“ uviedol pre HN Kalist.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský tvrdí, že pozmeňujúci návrh poslanca KDH Mariána Kvasničku vychádza z dohody na Koaličnej rade. Tam sa stanovila hranica 30 rokov. "To je jediná možná cesta nášho kompromisu a žiadnu inú nevidíme.“ O návrhu budú poslanci v Národnej rade hlasovať na schôdzi, ktorá sa začína dnes. Kedy príde zákon na rad, zatiaľ nie je jasné. Zjavné však je, že niektorí poslanci majú stále výhrady.

SaS chce záruky
Poslanci Peter Kalist aj Stanislav Fořt z SaS tvrdia, že budú hlasovať za riešenie vlády v podobe Kvasničkovho "pozmeňováka“, no potrebujú záruky od ministerstva financií. To má ponúknuť vysvetlenie, odkiaľ zoberie peniaze na vykrytie straty v štátnom rozpočte, keď štát bude naďalej platiť odvody za študentov. Kalist tento výdavok na rozdiel od financmajtra Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) vyčísľuje až na štyri milióny eur. "Pokiaľ nám vysvetlí pán minister, odkiaľ sa vezmú ako on tvrdí 1,3 milióna, tak budeme súhlasiť aj s riešením vlády. Ale iba za predpokladu, že na to budú zdroje,“ hovorí Kalist.

"Navrhovateľ bude musieť byť veľmi presvedčivý,“ potvrdzuje Fořt svoje výhrady. O spoločnom postupe pri schvaľovaní tohto zákona má dnes rokovať aj poslanecký klub Most-Híd. "Náš jednotný názor na to momentálne nemám,“ povedal včera predseda klubu László Solymos.

Študenti hrozia štrajkom
Predseda zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) je za zachovanie určitej vekovej hranice, po dosiahnutí ktorej by študenti mali platiť. Považuje to za najjednoduchšie riešenie. Určenie presného veku je podľa neho technická vec. "Musíme sa s poslancami dohodnúť, aby sme sa neprekvapovali navzájom na výbore a schválili taký návrh, na ktorom bude dohoda všetkých koaličných partnerov,“ hovorí Novotný. Myslí si, že zákon sa dostane na rad až v priebehu budúceho týždňa a dovtedy sa koaliční poslanci stihnú dohodnúť na všetkých detailoch.
Ak by sa tak však nestalo, štundenti avizovali, že vyjdú do ulíc. Politikom dali čas, aby problém vyriešili počas začínajúcej sa schôdze. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Juraj Tilesch nedávno pre HN povedal, že viac sa im pozdáva Kalistov návrh. Každé kompromisné riešenie však bude pre nich dobré, dodal zároveň.

Zmenu pri platení odvodov študentmi víta aj opozícia. Podľa bývalého ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD) bol postup koalície pri ich zavádzaní úplne chybný. "Základný problém je, že sa znížilo percento za poistenca štátu, a preto sa to vláda snažila vykompenzovať takýmito parciálnymi opatreniami. Lenže percento za poistenca štátu je vyše sto miliónov eur a kompenzácia študentmi je niekoľko percent.“
Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:36