StoryEditor

Slovensko má novú koalíciu. Už aj na papieri

06.07.2010, 17:20
Aktualizované 19.20 | Lídri stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd dnes v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca slávnostne podpísali Koaličnú zmluvu.

Necelý mesiac po voľbách spravila pravica kľúčový krok na prevzatie moci v štáte. Lídri SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mostu-Híd včera podpísali pravidlá hry pre budúcu vládu – koaličnú zmluvu.  

„Dobrý vietor do plachát! Kormidlo držím pevne v rukách a posádku mám kvalitnú,“ vyhlásila budúca premiérka Iveta Radičová po podpise dohody. Volebná líderka SDKÚ na to potrebovala 24 dní, jej predchodca Robert Fico to pred štyrmi rokmi stihol o týždeň skôr. Ten však v roku 2006 dostal poverenie na zostavenie vlády od prezidenta hneď. Radičová musela teraz jedenásť dní čakať, kým sa o to ako víťaz volieb neúspešne pokúšal najskôr Fico.

Keď pred štyrmi rokmi Fico, Vladimír Mečiar a Ján Slota symbolicky spečatili podpis zmluvy šampanským, tentoraz prípitok pred kamerami a fotografmi chýbal. Pod dohodou štyroch strán je až päť podpisov – za SDKÚ ju okrem Radičovej podpísal aj predseda strany Mikuláš Dzurinda.
Ficova zmluva partnerom zakazovala hovoriť verejne o sporoch vo vnútri koalície. V Radičovej dokumente takýto „zámok na ústa“ nie je. „Na všetko nemusíme mať písomné záväzky,“ tvrdí šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa neho však bude platiť, že nik nemôže prísť s iniciatívou bez súhlasu partnerov.
K definitívnej výmene moci dôjde vo štvrtok – po tom, čo Ficova vláda podá demisiu, ujme sa jej Radičová a spol.  Novú vládu podľa expertov čaká viacero nástrah, bude musieť viac komunikovať a vysvetľovať reštrikcie. „Po skúsenostiach druhej Dzurindovej vlády bude zrejme aj sociálne citlivejšia,“ tvrdí sociológ Martin Slosiarik.



Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

01 - Modified: 2003-12-22 02:32:56 - Feat.: 0 - Title: Wall Street 2004 bude o prognózovaní úrokových sadzieb 02 - Modified: 2003-12-22 08:06:09 - Feat.: 0 - Title: Nebankové subjekty pod lupou polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:18