StoryEditor

Kauza radarov pre Severnú Kóreu v rukách prokuratúry

07.09.2004, 00:00
Vyšetrovanie údajného ilegálneho obchodu so zbraňami sa predlžuje. Obvinený exriaditeľ štátnej akciovky Armex Víťazoslav Moric totiž podal voči rozhodnutiu o návrhu na podanie obžaloby odvolanie, a spisový materiál bol tak preložený na Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici. Ten musí posúdiť opodstatnenosť Moricovho podnetu.

HN o tom informovala Jana Tökölyová z tlačového oddelenia Generálnej prokuratúry SR. Obrátili sme sa na aj na samotného Morica, ktorý však odmieta prípad oficiálne komentovať.

O čo ide
Moric čelí spolu so svojím bývalým podriadeným podozreniu, že ešte ako generálny riaditeľ spoločnosti Armex, a. s., sa mal v roku 1998 podieľať na nezákonnom obchode s dvoma letiskovými radarovými kompletmi. Vojenské zariadenia mali putovať z Ukrajiny cez Slovensko do komunistickej Severnej Kórey. Ako užívateľa zariadení deklarovali armádu SR, a tak získali potrebné povolenie. To však bolo podľa vyšetrovateľa v rozpore so skutočnosťou, a obidvoch vtedajších zástupcov Armexu obvinil z porušovania predpisov pri nakladaní s kontrolovanými tovarmi.

Prázdna lavica obžalovaných
Preverovanie údajne ilegálnych obchodov so zbraňami má väčšinou rovnaký osud, keď aktéri sa napokon nedostanú ani pred súd. Podľa policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka je problémom obchodníkovi preukázať vedomosť o tom, že tovar sa v konečnej fáze dostáva do zakázanej krajiny, použije sa na trestnú činnosť alebo skončí aj v rukách teroristov. Bývalý zamestnanec Ministerstva hospodárstva (MH) SR Ondrej Varačka je presvedčený, že licenčný systém je dostatočným prostriedkom na zamedzenie nelegálneho obchodu s vojenským materiálom. "Kto však chce nezákonne obchodovať, nepríde na ministerstvo so žiadosťou o licenciu, ale hľadá iné cesty pre svoju činnosť," dodáva.

(Bez)problémové licencie
Firma Hermes, a. s., Dubnica mala do Angoly vyviezť vojenské lietadlá. Colníci však zásielku v roku 2001 stopli na železničnej stanici Trenčianska Turná, s tým, že licencia nespĺňala zákonné požiadavky. Kvôli údajným manipuláciám licenčnej komisie (ručne prepísané a vymazávané dátumy rozhodnutia a predmetu licencovaného vývozu) podalo podnet Colné riaditeľstvo SR na začatie trestného stíhania voči zamestnancovi MH a ďalším nezisteným osobám. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne Lenka Bušová pre HN povedala, že v marci 2002 bol prípad zastavený s tým, že nešlo o trestný čin a nie je dôvod na postúpenie veci. S rovnakým výsledkom sa podľa zistení HN skončilo aj vyšetrovanie dodávky niekoľkých stoviek delostreleckých granátov do Angoly, údajne bez licencie MH, ktoré zadržali na bratislavskom letisku.

Hovoríme s prvým viceprezidentom PZ Jaroslavom Spišiakom


Dá sa vo všeobecnosti povedať, že trestné stíhanie pre nelegálny obchod so zbraňami sa dá iba ťažko dotiahnuť na súd?
- Závisí od toho, o aký veľký obchod so zbraňami ide. V prípade, že ide o medzinárodne prepojený obchod, tovar prechádza viacerými krajinami. Je nemožné viniť niekoho z inej krajiny, že tovar predal do krajiny, na ktorú je uvalené embargo, aj keď ho kúpil od nášho obchodníka.

Obchod so zbraňami patrí medzi najvýnosnejšie a môže mať aj politický podtext. Neohrozuje to vyšetrovanie?
- Nemôže byť zastavené z politických dôvodov, ale z trestno-procesných, keď sa postupuje na základe zákona.

Slovensko je však v zahraničí prezentované ako jedna z križovatiek ilegálneho obchodu so zbraňami. Čím si to vysvetľujete?
- Tieto obchody väčšinou prekračujú hranice, kde už nemáme o zločine informácie a ani pôsobnosť. Zahraničné médiá poukazujú na to, že tovar prichádza zo Slovenska, ale treba objektívne zvážiť, aké je prepojenie s ďalšími krajinami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:17