StoryEditor

Porota HN: hodnotí ekológa Michala

24.06.2010, 00:00
Lucia Szabová, hovorkyňa Greenpeace Slovensko

Životopis: Viete pracovať v GIS-e, to je vítaná zručnosť v stavebných firmách, v oblasti obnoviteľných zdrojov aj na štátnych úradoch. Je však potrebné uviesť, na akej úrovni tento softvér ovládate. Rozvíjala by som na vašom mieste jazykovú znalosť, je to veľmi žiadaná zručnosť, teraz už aj v štátnej správe. V mimovládnych organizáciách je nevyhnutná.
 

Vystúpenie: Je chyba, ak poviete, že sa o niečo zaujímate a potom neviete vymenovať, či aspoň spomenúť niečo, čím by ste to podložili. Pôsobí to nedôveryhodne. Ak by ste prišli na pohovor do mimovládnej organizácie a nevedeli povedať jednu z mnohých tém, ktoré v uplynulom polroku rezonovali, nevzbudilo by to vo mne dôveru.
 

Verdikt: Vaša škola vám ponúka bohaté možnosti, ktoré si uvedomujete, ale nevyužívate. Jednou z možností je práca v mimovládnej organizácii. Rozhodne nejde len o dobrovoľnícku prácu, to sa nedá robiť dlhodobo. Sme radi, keď takých ľudí máme a veľmi nám pomáhajú, ale zadarmo sa nedá pracovať profesionálne a systematicky naveky. Paradoxom je, že práve mimovládne organizácie majú problém nájsť vhodných ľudí na rôzne platené pozície. Preto často nežiadajú prax a vy ako začínajúci človek by ste si práve tu mohli nájsť prácu. Vo váš prospech hovorí aj to, že ste neboli ochotný ďalej ponúkať alebo pracovať s výrobkom, s ktorým ste neboli stotožnený. To je vlastnosť, ktorá sa nehodí pre obchodného zástupcu, naopak v mimovládnych organizáciách sa zásadovosť veľmi cení.


Zuzana Kaňuchová, personalistka, Profesia.sk

Životopis: V životopise uveďte znalosť slovenčiny len ak sa uchádzate o prácu v zahraničnej firme, prípadne ak je životopis v cudzom jazyku. Rozpíšte úroveň znalosti angličtiny. Prezentujete, že ste pracovali v zahraničí a boli ste aktívny aj počas vysokej školy, to je veľké plus.
 

Vystúpenie: Chýba vám presvedčivosť. Pôsobíte veľmi príjemne, ale akoby ste sa báli prezentovať, čo je vo vás. Zamestnávateľa musíte presvedčiť, že vás to baví a chcete to robiť. Ak sa chcete zamestnať v oblasti, ktorú ste vyštudovali, musíte takmer na dennodennej báze pokračovať v štúdiu odbornej literatúry, inak nemáte na pohovore šancu presvedčiť, že vás tá oblasť baví. Mňa ste nepresvedčili. Buďte pripravený na otázky týkajúce sa diplomovky, pýta sa na to 90 percent firiem.
 

Verdikt: Mám pocit, že nemáte jasno v tom, čo ďalej. Chýba vám ešte pár rokov na jednoznačnú profiláciu. Navrhla by som postgraduálne štúdium, stáže alebo ďalšie zahraničné pobyty, aby ste získali čas na utriedenie si myšlienok. Obchod by vám nesedel ani vzhľadom na viac introvertnú povahu. Keby ste chceli niečo predať, druhá strana vás rýchlo nachytá. Odporúčam pracovať na sebaprezentácii a komunikácii, ste úslužný a skromný, ale chýba drajv a impulz. Boli by ste prekvapený, čo všetko robia ľudia, aby si našli prácu - podľa mňa ste ešte nevyvinuli dosť veľkú aktivitu. Ak sa chcete hneď zamestnať, vidím to na asistentskú pozíciu a očakávaný plat v čistom je tým pádom vysoký.

Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu

Životopis: Životopis je dobre štruktúrovaný, rozčuľujú ma len anglicizmy tam, kde nemusia byť, napríklad pri názvoch pozícií brigádnických prác v zahraničí. Skúste nájsť slovenské ekvivalenty.
 

Vystúpenie: Ste introvertný človek, na riadiacu pozíciu by som vás neprijal. Ste však vhodný ako druhý alebo tretí človek v rámci štruktúry firmy alebo oddelenia. Hovoríte potichu, mali by ste sa viac predať. Chcete byť obchodník, ale napríklad pri prezentácii vás nebude počuť - a to nielen na konci sály, ale ani v tretej rade.
 

Verdikt: Pozícia obchodníka vám nesedí a to bez ohľadu na to, čo by ste predávali - na tom až tak nezáleží. Potrebovali by ste viac sebavedomia, aktivity. Požadovaný plat 700 eur je veľa, možno v Bratislave ho dostanete, ale inde nie. V slušnej firme vám dajú na začiatok menej a po skúšobnej lehote plat zdvihnú. Vzhľadom na získané vzdelanie by ste nemali mať problém sa zamestnať, odborné pozície tu sú a kríza to až tak nezmenila. Stačí skúšať ďalej.



Alexandra Kováčová, manažérka, Grafton Recruitment Slovakia

Životopis: V životopise viac rozpíšte počítačové zručnosti. Stačí v bodoch vymenovať programy s úrovňou, na akej ovládate uvedený softvér. Každý životopis s fotkou budí vo mne zvláštny pocit, osobne preferujem životopisy bez fotky, dôležité sú schopnosti a prax uchádzača. Strednú školu nemusíte rozpisovať, stačí uviesť názov. Uvoľnený priestor môžete vyplniť informáciami o vysokej škole - napríklad o názvy záverečných prác.
 

Vystúpenie: Nie ste vôbec presvedčený, že práca obchodníka v oblasti environmentalistiky je váš vysnívaný džob. Mohli by ste byť skôr súčasťou kolektívu, pracovať na poste, kde je dôležité zameranie sa na detail, spolupodieľať sa na projektoch, než byť vodcom a oslovovať firmy. V pohovore ste zamietli telemarketing aj predaj od dverí k dverám - to sú dve hlavné náplne práce obchodného zástupcu. Uplatnenie môžete nájsť na ministerstve alebo v mimovládnej organizácii, kde môžete rozvíjať svoju odbornosť.
 

Verdikt: Ak v súčasnosti pracujete len na dohodu a nemáte na Slovensku záväzky, je lepšie ísť do zahraničia. Choďte sa zlepšiť v angličtine, v cudzích jazykoch a nabrať pracovné skúsenosti, firmy to vítajú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:39