StoryEditor

Na pracovné cesty poslancov sa skladáme státisícami eur

13.05.2010, 00:00

Zahraničné pracovné cesty poslancov nášho parlamentu vyjdú štát na státisíce eur. Aj keď pri niektorých výjazdoch do cudziny sa stane, že celé náklady alebo ich časť uhradí pozývajúca strana, vlani sa za štátne precestovalo 115-tisíc eur. Táto suma išla podľa vedúcej komunikačného oddelenia Národnej rady SR Eleny Valovičovej na nevyhnutné veci. "Cestovné náhrady zahŕňali výdavky na stravné, diéty, náklady za ubytovanie, ako aj cestovné výdavky (auto, vlak, lietadlo)," vymenovala pre HN. Najčastejšie poslanci jazdia po Európe -- Štrasburg a Brusel, ale nájdu sa aj destinácie podstatne drahšie. Parlament však tvrdí, že pracovné cesty do cudziny priamo vyplývajú z úloh, ktoré súvisia s nadväzovaním kontaktov so zahraničnými partnermi.

Paška má právo škrtať
Cestovanie poslancov stálo za celé toto volebné obdobie 736-tisíc eur. Do konca fungovania súčasného zloženia parlamentu sa už na žiadnu cestu nechystá ani jeden zo zákonodarcov. Valovičová tiež tvrdí, že na zahraničné pracovné cesty sa v minulosti míňalo aj oveľa viac peňazí. V rokoch 2003 a 2005 to malo byť každý rok okolo 300-tisíc eur.

Môže sa stať, že plánovanú cestu poslancov do cudziny škrtne predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), napríklad, ak sa mu nezdá dostatočne efektívna. "Každá zahraničná pracovná cesta poslancov podlieha samostatnému schvaľovaniu. Kancelária Národnej rady pristupuje k vynakladaniu výdavkov na zahraničné pracovné cesty efektívne," hovorí Valovičová. Údajne v čase hospodárskej krízy sa rozpočet na cesty priškrtil.

Chýbajú výsledky ciest
Každý poslanec musí po návrate z pracovnej cesty v zahraničí odovzdať o nej správu. Avšak bežný občan sa nemá odkiaľ dozvedieť podrobnosti o týchto cestách. Na internetovej stránke Národnej rady si môže pozrieť len zoznam ciest, ktoré poslanci absolvovali. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina by uvítal, ak by poslanci zo svojich pracovných ciest nosili konkrétne výsledky.
Tvrdí, že ak riaditeľ nejakej súkromnej firmy pošle zamestnanca do cudziny, očakáva, že to bude mať pridanú hodnotu pre firmu a reálny dosah. "Je v poriadku, ako poslanci chodia a rozvíjajú medzinárodné vzťahy, no mali by na Slovensko prinášať konkrétne návrhy a opatrenia aj pre zlepšenie podnikateľského prostredia." Dodáva, že aj verejnosť by sa mala viac zaujímať o účely ich ciest a tiež, aký mali v konečnom dôsledku prínos.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:56