StoryEditor

Ako by budúci ministri riešili problémy, ktoré najviac trápia ľudí

06.07.2010, 00:00

Nezamestnanosť
Jozef Mihál, SaS, ministerstvo práce
Tvrdí, že ľudia citlivo vnímajú nedostatok práce, aj keď nie sú priamo sami ohrození prepúšťaním. "Aj keď vy môžete mať prácu, tak vnímate, že vaša rodina, napríklad na východe, trpí stratou zamestnania." Preto budúci minister práce sľubuje, že bude konať urýchlene zmenou zákonov. Prvé budú zrejme Zákonník práce a zákon o službách v nezamestnanosti. "Tieto dva predpisy treba upraviť tak, aby smerovali k zvýšeniu zamestnanosti," avizuje Mihál. Viac konkrétností neprezradil. Ručička na váhe nezamestnanosti sa tento rok blížila už k číslu trinásť percent. Nová vláda sľubuje zavedenie medzitrhu práce či odľahčenie zamestnávateľov od odvodových povinností.

Životná úroveň
Jozef Mihál, SaS, ministerstvo práce
"Elementárnym problémom ľudí je mať zamestnanie. Druhá vec je životná úroveň , ktorá na to priamo nadväzuje," hovorí na margo sťažností ľudí Mihál. Budúci minister práce vidí problém v nízkej ponuke zamestnania. Hovorí, že až zvýšením zamestnanosti môže ľuďom začať stúpať životná úroveň. Viac práce znamená väčší výber pracovných miest a vyšší tlak na mzdy. "No tlak na mzdy nastane nie tým, že sa budeme hrať na zákon o minimálnej mzde, ale ekonomickým tlakom. Toto treba dosiahnuť. Opatrenia v boji proti nezamestnanosti pomôžu predovšetkým znížiť rady nezamestnaných a v druhom prípade širšia ponuka práce bude znamenať aj zvýšenie životnej úrovne," avizuje Mihál. Zároveň dodáva, že nie všetky opatrenia na zvyšovanie životnej úrovne ľudí má vo svojich rukách. Ako príklad uvádza vyššiu nezamestnanosť na východe krajiny, kde chýbajú diaľnice. "Bude už úlohou iných rezortov, aby sa urýchlene dobudovala infraštruktúra," prízvukuje.

Zdravotníctvo
Ivan Uhliarik, KDH, ministerstvo zdravotníctva
Až tretina rozpočtu zdravotníctva ide na lieky. Ľudia ich spotrebúvajú viac, ako by mali, odborníci už dávnejšie varujú pred prejedaním sa s inými krajinami Európskej únie nepocítili. "Lieky sú jedným z prvých krokov, ktoré budeme musieť prehodnotiť," sľubuje nový minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. A ponúka aj návod. Pre najväčších konzumentov práškov -- teda dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých -- vytvorí štát akúsi záchrannú sieť. Každý, kto z tejto skupiny minie na lieky a lekára viac ako dve percentá zo svojho dôchodku, ostatné ďalšie jeho náklady na zdravotnú starostlivosť by mali znášať zdravotné poisťovne. Najskôr by toto opatrenie mohlo fungovať od budúceho roka. Nový minister chce urobiť aj také opatrenia, aby lekári nepredpisovali zbytočné balenia.

Hospodárska a finančná kríza
Ivan Mikloš, SDKÚ-DS, ministerstvo financií 
 
Hospodárska kríza, ktorá spôsobila aj vysoký štátny dlh, trápi mnohých ľudí. Ako sa s ním vyrovná budúci minister financií? "Mám tri hlavné priority: prvou je konsolidácia verejných financií a vytvorenie zábran proti rastu deficitu a dlhu zo strany nezodpovedných vlád. Druhou je zásadná reforma odvodov, či už cez odvodový bonus, alebo bez neho, a treťou je rozvoj znalostnej spoločnosti (Minerva II)." Mikloš opakuje už známu skutočnosť: v rozpočte mu bude chýbať miliarda na daniach a odvodoch. Stav verejných financií je katastrofálny. Aj preto bude témou dňa uťahovanie opaskov. Konkrétne oblasti ani formy šetrenia financmajster zatiaľ neprezrádza. Upozorňuje však, že pôjde o neľahké rozhodnutia. "Ak všetko pôjde dobre, do dvoch rokov by sa mohol podariť výraznejší rast ekonomiky a zamestnanosti. Regionálne rozdiely chcem odstraňovať pravidlami na podporu investícií, ktoré zvýhodnia zaostávajúce regióny, a lepším využitím eurofondov v prospech nich."

Korupcia
Lucia Žitňanská, SDKÚ-DS, ministerstvo spravodlivosti
Nová vládna štvorka si v programových tézach určila boj proti korupcii a klientelizmu na prvé miesto. Hovorí o tom aj budúca ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "V tézach, na ktorých sa dohodli politické strany, je korupcia jedným z kľúčových problémov, ktoré chce budúca koalícia riešiť. V rámci všeobecných téz sa nachádza veľký balík antikorupčných opatrení." Žitňanská si od nich sľubuje zabezpečenie väčšej transparentnosti politického a ekonomického života krajiny. "Sú to tie opatrenia -- od zverejňovania zmlúv, cez zverejňovanie dotácií, transparentnejší legislatívny proces a ďalšie." Konkrétne tieto opatrenia sú podľa nej prioritou. Ide teda o komplexnú reformu verejného obstarávania, ktorá by mala dostať prednosť pred ostatnými opatreniami. Budúca vláda tieto opatrenia vo forme zákonov podľa budúcej ministerky rezortu spravodlivosti bude predkladať veľmi rýchlo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:35