StoryEditor

Vláda zobrala výsady poslancom

16.07.2010, 00:00

Poslancom parlamentu by sa mala zúžiť imunita iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity sa má dotknúť aj sudcov, ktorým sa ponechá len na ich rozhodovaciu činnosť. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Naďalej zostáva zakotvenie potreby súhlasu parlamentu, respektíve ústavného súdu na vzatie poslanca, respektíve sudcu a generálneho prokurátora SR do väzby.

Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku v tomto duchu z dielne premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) odobrila vláda. "Takto sa lepšie zabezpečí obrana občianskej spoločnosti pred potenciálnym zneužívaním moci, pričom navrhovaná úprava bude aj ochranou pred neprimeraným zvýhodňovaním vyčlenených skupín."
Premiérka sa chce stretnúť aj s opozičnými stranami. Tvrdí, že toto stretnutie sa jej ľudia už pokúšajú dohodnúť. Nevidí jediný dôvod, ktorý by mohol byť prekážkou pri hlasovaní za podporu návrhu zo strany opozície. Podotkla, že súčasná opozícia opakovane tvrdila, že má záujem o riešenie tohto problému a že sa pozitívne stavia k okliešteniu imunity. "Bola by som rada, keby sme našli spoločnú reč."

Opozícia jej však už dnes odkazuje, že s ich hlasmi veľmi rátať nemôže. "Ide len o ďalší podvod na občanoch, keďže je jasné, že na takúto zmenu je potrebná ústavná väčšina a so stranou Smer -- sociálna demokracia na túto tému nikto nediskutoval," uviedla hovorkyňa Smeru-SD Silvia Glendová. Nerozumie tiež, prečo vláda prichádza s legislatívnymi iniciatívami, keď jeden z členov koalície navrhol o tejto otázke referendum, ktoré bude v septembri.
K nej sa pridáva aj podpredseda SNS Rudolf Pučík "Je to populizmus a divadlo produkované pre verejnosť. Zodpovednosť sa presunie niekam inam. Povedia: tí neboli na sále, tí sa nezaprezentovali."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:59