StoryEditor

Ficov bič na zbohatlíkov vláda nezlepší

28.12.2010, 23:00

Generálna prokuratúra dostala zhruba dve stovky udaní na pochybných boháčov, ktorí mali majetok získať nelegálne. Väčšina podnetov skončila v koši. Zmena nastane od soboty - odvtedy bude účinný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Vyšetrovatelia sa budú musieť podnetmi zaoberať. Či zbohatlíci prídu o nelegálne nadobudnutý majetok, nie je isté.                                                                                                                                 

Sused udáva suseda
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka tvrdí, že občania ani nečakali, kým nové pravidlá začnú platiť - a hneď po marcovom schválení zákona začali posielať podnety upozorňujúce na podozrivo veľké majetky. Ani jeden podnet sa netýkal politika. "Podnety sú od bežných občanov, ktorí sú v súdnych sporoch so susedmi alebo sú poškodení v trestnej veci. Sledujem, že je tam pomstychtivosť občanov,“ povedal Trnka. Prokuratúra odmietla väčšinu podnetov, zaoberá sa len tými, ktoré súvisia s trestnoprávnym alebo občianskoprávnym konaním.

Nové pravidlá parlament schválil ešte počas vládnutia Roberta Fica. Bývalý opozičný politik, dnes minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) už pri ich prijímaní tvrdil, že žiadneho zbohatlíka o nezákonne získanú vilu či luxusné auto nepripravia. "Zákon je bezzubý a ľahko sa dá obísť. V podobe, v akej ho prijal parlament, nepostihne veľké ryby,“ reagoval Lipšicov hovorca Gábor Grendel. Milionárom podľa ministra postačia výhovorky na fiktívne dary či pôžičky zo zahraničia, na ktorých preverovanie nebude mať finančná polícia dosah. Zahraničné subjekty nemusia pôvod majetku preukazovať.

Sprísnenie novely Lipšic nebude iniciovať. Aktivitu očakáva od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej z SDKÚ-DS, do ktorej kompetencií zákon patrí. Tá na prísnejšej úprave zatiaľ nepracuje. "Ak bude politická vôľa a dohoda, môže sa ministerstvo spravodlivosti touto témou zaoberať,“ uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

Kritické hlasy voči zákonu sa začínajú objavovať aj v samotnom Smere, z ktorého doteraz zaznievala iba obhajoba. "Zákon patrí do 19. storočia, je nezmyselný a bude len zhoršovať vzťahy medzi ľuďmi,“ vyhlásil včera Ficov poslanec Mojmír Mamojka. Za vhodnejšie považuje sfunkčniť prácu daňových kontrol, ktoré môžu nelegálne majetky odhaľovať. Prečo teda za zákon hlasoval? "Smer to mal v programe a program sa má plniť.“ Zákon naďalej obhajuje Mamojkova kolegyňa Jana Laššáková. "Ešte je predčasné hodnotiť, či účinne zakročí voči pochybným ľuďom.“ Ak sa ukážu jeho nedostatky, Smer podľa nej predloží novelu.

Prípravy vyšetrovateľov
Aby policajti vedeli, čo majú s podnetmi od občanov robiť, polícia vypracovala interný predpis, v ktorom spracovala presný postup. Podnetmi sa má zaoberať finančná polícia. Preverovať bude majetok, ktorý presiahne oficiálne príjmy o zhruba 450-tisíc eur. O prepadnutí majetku v prospech štátu budú rozhodovať súdy.

Podľa hovorkyne policajného prezídia Andrey Dobiášovej pre túto problematiku vyčlenili dvoch policajtov na každom regionálnom oddelení finančnej polície. "Ak bude zaznamenaný zvýšený počet oznámení, na ich preverovanie bude vyčlenený potrebný počet policajtov.“ Generálna prokuratúra agendu zverila piatim pracovníkom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:51