StoryEditor

Potvrdené. Imunita Štefanova sa odkladá

06.05.2011, 11:16
Autor:
redred
Bývalý minister Ficovej vlády Igor Štefanov zatiaľ o poslaneckú imunitu nepríde.

Dočasný šéf generálnej prokuratúry Ladislav Tichý dnes vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa prípadu tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry na došetrenie. Potvrdili sa tak dnešné informácie HN. „Doposiaľ neboli preukázané všetky skutočnosti, ktoré by ho oprávňovali predložiť žiadosť o súhlas s trestným stíhaním poslanca Igora Š. do Národnej rady SR,“ potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Oficiálne stanovisko generálnej prokuratúry

I. námestník generálneho prokurátora JUDr. Ladislav Tichý dnes vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa prípadu tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry na došetrenie, pretože doposiaľ neboli preukázané všetky skutočnosti, ktoré by ho oprávňovali predložiť žiadosť o súhlas s trestným stíhaním poslanca Igora Š. do Národnej rady SR.

Viac informácií v súčasnosti nemôžeme poskytnúť vzhľadom na skutočnosť, že vec je v prípravnom konaní preto sa prokurátor podľa zákona musí zdržať verejného vyslovovania svojho názoru ako aj zverejnenia skutočností, ktoré by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci.

Generálna prokuratúra SR považuje vyjadrenia politikov k tejto kauze za neprimeraný politický zásah do činnosti prokuratúry a samostatnosti prokuratúry, ktorú jej zaručuje Ústava SR. Považujeme za neprijateľné, aby osoby, ktoré nie sú na to oprávnené verejne hodnotili postup prokurátora a vyvíjali mediálny nátlak na urýchlené vybavenie veci bez jej seriózneho preskúmania. Ide o spis, ktorý má 8 zväzkov a viac ako 2000 strán. Navyše ide o oblasť s komplikovanou právnou úpravou, ktorú treba na prvom mieste posúdiť z hľadiska zákona o verejnom obstarávaní a súvisiacich právnych predpisov a až následne vyhodnotiť existujúci právny stav z trestnoprávneho hľadiska.

Skutok sa stal v roku 2007 a aj z tohto pohľadu nevidíme dôvod, aby GP SR konala unáhlene bez zváženia všetkých okolností. Jej rozhodovanie o tom, či požiada NR SR o zbavenie imunity Igora Š. nebránilo a nebráni ďalšiemu priebehu trestného konania.

Žiadame kompetentných, aby nezaťahovali prokuratúru do svojho politického predvolebného boja o post generálneho prokurátora a noviel zákonov týkajúcich sa prokuratúry. Politika nemôže zasahovať do trestného konania a určovať kto je vinný a kto nie. Spájanie rozhodovania o trestnej veci Igora Š. s budúcou voľbou generálneho prokurátora je absurdné a vykonštruované.

Ubezpečujeme verejnosť, že prokuratúra bude naďalej postupovať v súlade so zákonom a bude zákonnosť veci posudzovať podľa dôkazov a náležite zistených skutočností a nie podľa politickej príslušnosti podozrivého a želania politikov. V každej veci bude vždy venovať potrebný čas na jej preskúmanie a zákonné rozhodnutie.

01 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Má Jukos s Kremľom dohodu? 02 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jatočné ovce idú na odbyt 03 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Západoslovenské žriedla prehĺbili stratu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:04