StoryEditor

Hrobár vlády pravice

28.12.2011, 23:00

Do politiky šiel s cieľom odstaviť Smer-SD, získal v nej však označenie hrobára pravicovej koalície. Šéf SaS sa stal počas roka bezpochyby najkontroverznejším slovenským politikom. Jedni ho obdivujú za tvrdošijné odmietanie eurovalu, druhí vinia z pádu vlády.

Svojím rozhodnutím neustúpiť za žiadnu cenu si proti sebe postavil premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) aj bývalých koaličných partnerov, ktorí ho označili za „alfasamca“. Sulík stále opakuje, že iba dodržal slovo. Nakoľko to ocenia liberálni voliči, je otázne. Preferencie SaS totiž výrazne kolíšu.

Amaterizmus SaS
„SaS v žiadnom prípade nebude hlasovať za euroval. My sa do tejto nezodpovednej veci namočiť nenecháme. Mali by rokovať so Smerom,“ odkázal Sulík ešte v septembri koalícii. Napokon sa jeho slová naplnili, avšak za cenu stroskotania vlády. Sulík sa domnieval, že koalícia môže fungovať, aj keď jeho strana nepodporí zvýšenie eurovalu.

Mýlil sa. Neustálym odmietaním kompromisných návrhov sa dostával čoraz viac na okraj. „Takto sa to v politike nerobí, ešte stále bolo vidieť politický amaterizmus SaS,“ hodnotí spätne postoj liberálov politológ Martin Klus.

Slovo za cenu pádu vlády
Premiérka sa snažila vyjsť zo slepej uličky použitím najväčšej hrozby – spojením hlasovania s vyslovením dôvery vláde. Šéf SaS dodnes tvrdí, že Radičová tento krok v skutočnosti nechcela, čo mu údajne napísala aj v predvečer hlasovania do SMS, ktorú si nechal v archíve svojho mobilu. „Si si istá, že konáš správne?“ opýtal sa jej pred všetkými v parlamentne v osudnú októbrovú noc.

Sulík nemohol uveriť, že premiérka sa napokon rozhodne spojiť hlasovania a Radičová zas nepredpokladala, že on necúvne. „Mrzí ma, že naši koaliční partneri dlho nepripúšťali, že si tento postoj zachováme,“ povedal po hlasovaní šéf liberálov. Napriek tomu, že koalícia Sulíka označuje za hrobára tejto vlády, on to vidí inak. Bráni sa, že jedným tlačidlom nemohol povedať nie eurovalu a áno vláde. Politológ pripomína, že takéto konanie nemá na slovenskej politickej scéne obdobu. „Dodržal slovo aj za cenu pádu vlády, a to sa v našich podmienkach často nevída. Ako jeden z mála politikov nesklamal svojich voličov,“ myslí si politológ Klus.  

Koaličný potenciál SaS sa rovná nule
Sulík má vo veciach jasno – zlyhala koalícia, nie on. „Vydieraniu nemožno ustupovať ani v politike. Títo politici už presluhujú, nie sú ochotní meniť systém, pretože im viac vyhovuje v tejto podobe. Vždy budú kritizovať, ale nespravia nič pre to, aby ho zmenili,“ bilancoval dianie Sulík pre HN.

V závere odchádzajúceho roka má síce rovný chrbát, ale napriek tomu vážny problém – povolebnú spoluprácu si s ním radšej nikto z politikov neplánuje. „Myslím si, že SaS ani nebude mať záujem vstupovať do vládnej koalície. Jeden z motívov, prečo išli do rizika pádu vlády, mohlo byť zhodnotenie, že stabilnejšiu stranu sa im podarí vybudovať v opozícii,“ uzatvára Klus. Politológ je presvedčený, že SaS, na rozdiel od SOP a ANO, nebude iba stranou na jedno použitie.

01 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké vreckové si zobrať na dovolenku 02 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Morgan Stanley hodnotí perspektívy investičného bankovníctva v Európe ako dobré 04 - Modified: 2004-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári Allianz-SP schválili rozdelenie zisku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:03