StoryEditor

Procházka končí v KDH. Ukázal nové tváre Alfy

18.02.2013, 10:02
Autor:
TASR, pebTASR, peb
+ANKETA | Kresťanských demokratov opúšťa po Danielovi Lipšicovi a Jane Žitňanskej ďalší poslanec.

Radoslav Procházka končí v KDH, z hnutia dnes vystúpil. Mieni pôsobiť v občianskom združení Alfa, ktoré si založil a s ktorým chce urobiť zo Slovenska poctivý a kompetentný štát. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Kresťanských demokratov minulý rok opustil aj Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Procházka svoj odchod z KDH naznačoval už pred rokovaním Rady KDH koncom januára. Tá napokon odmietla rokovať o ním navrhovaných zmenách a nesúhlasila ani so zapracovaním niektorých téz jeho platformy Alfa do budúceho programu KDH. Procházka vtedy vyhlásil, že už nikdy nebude kandidovať vo voľbách na kandidačnej listine KDH.

Platforma Alfa je v súčasnosti už registrované občianske združenie, ktoré združuje mladých ľudí, predovšetkým odborníkov. Chce prinášať nové idey a program. Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra. Ústredným mottom Procházkovej publikácie je heslo Silná spoločnosť, jednoduchý štát.

V tíme Alfy sa objavil aj bývalý poslanec KDH Anton Marcinčin ako garant programovej oblasti Boj s chudobou a hospodársky rast. Členmi správnej rady sú okrem Procházku podľa oficiálneho webu združenia spoluzakladateľka Nadácie pre deti Slovenska Lucia Štasselová, súkromný bádateľ a aktivista Luboš Kürthy, riaditeľ Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave Dušan Jaura, starosta obce Radoľa Anton Tkáčik a advokátska koncipientka Lucia Pápayová.

Procházka v nej hovorí o úplnom zrušení odvodov a financovaní zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, o prechode z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, o ústavnom zákaze deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní. Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú SR, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

ANKETAMala by sa z Procházkovej Alfy stať klasická politická strana? nie 212 (22%) áno 747 (78%) Hlasovalo 959 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom zdvojnásobí kapacitu baltského plynovodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:19