StoryEditor

Dzurinda tlačí na Richarda Sulíka márne

28.09.2011, 00:00
Šéf SDKÚ chce dodatok ku koaličnej zmluve, ponúkol SaS kompromis. Tá všetko odmietla.

Euroval sa zatiaľ s budúcnosťou vlády spájať nebude. Najväčšia koaličná strana SDKÚ-DS po krátkom, iba hodinovom stretnutí prezídia, prišla s návrhom, aby sa podpora eurovalu zakotvila v dodatku koaličnej zmluvy. Všetci koaliční partneri, vrátane SaS Richarda Sulíka, by tak boli zaviazaní hlasovať za zmeny v eurovale.

Kompromis odmietnutý
Šéf SDKÚ Dzurinda Dzurinda závery prezídia prezentoval sám, ale liberálom ponúkol kompromis. Každú finančnú pôžičku zadlženým krajinám by schvaľovala vláda a následne parlamentný finančný výbor. „Koaliční partneri sa zaviažu zabezpečiť hlasovaním v parlamente podporu eurovalu,“ uviedol Dzurinda. SaS takúto ponuku odmietla. „Je to podmnožina toho pôvodného návrhu. Je to menej ako pôvodný návrh a už ten sme odmietli,“ reagoval pre HN Richard Sulík (SaS).

Dzurinda včera Sulíkovi neponúkol nič nové. Na svojej internetovej stránke ešte v piatok SaS zverejnila, že takéto riešenie nie je pre nich prijateľné. Liberáli rovnako odmietli aj ponuku, ktorú otvoril na uplynulej Koaličnej rade Ivan Mikloš, aby každú pôžičku odobroval zákonodarný zbor. Najnovší návrh hovorí o parlamentnom výbore, ktorý má iba 13 členov. Sedia v ňom len dvaja poslanci SaS. „Boli by sme hravo prehlasovaní,“ argumentuje Sulík.

Ako zlomiť Sulíka?
Vládne strany chcú ešte s neoblomným Sulíkom diskutovať. Čas majú do 25. októbra, vtedy by malo Slovensko, ako posledná krajina eurozóny, hlasovať o eurovale. „Treba rokovať, vždy sa nám v dobrom vrátilo, keď sme hľadali zhodu,“ tvrdil včera Dzurinda. Premiérka sa nevzdáva a chce s SaS ešte rokovať aj o návrhoch jej strany, ktoré liberáli odmietajú. „Mám plný mandát, aby som pokračovala v rokovaní s SaS o ďalších možnostiach a hľadaní riešení,“ povedala po odchode z modrej centrály.

SaS sa diskusiám nebráni, zmysel v nich však nevidí. Sulík totiž odmieta euroval ako celok a s mechanizmom by súhlasil iba vtedy, ak by Slovensko neplatilo nič. „My sa nebudeme vyhýbať rokovaniam, ale ja priestor (na dohodu, pozn. red.) nevidím,“ povedal Sulík v rozhovore pre HN. Čo sa týka KDH a Mosta-Híd, tí s rozšírením koaličnej zmluvy súhlasia.

Radičová striasla hrozbu
Koalícia sa po včerajšku nepohla bližšie k ratifikácii európskeho stabilizačného mechanizmu, ale aspoň na čas zažehnala možný pád vlády. V SDKÚ tlačil na spojenie hlasovaní o eurovale a budúcnosti vlády najmä Ivan Mikloš. Premiérka o správnosti tohto kroku nebola pred včerajším prezídiom presvedčená. „Neviem si predstaviť horšiu situáciu ako politickú nestabilitu,“ uviedla.

O testovaní prežitia vlády sa však na schôdzke vedenia SDKÚ hovorilo, Dzurinda tvrdil, že iba okrajovo. Pre Sulíka je podstatné, že prezídium spojenie hlasovaní nakoniec nenavrhlo. Nie je však vylúčené, že pre neschopnosť dohodnúť sa napokon vládne strany siahnu na hranu. Podľa politológa Jána Baránka je postojom SDKÚ jasné, že premiérka si vyžiadala čas,. „Zo strany SDKÚ by ani strategicky nebolo dobré, ak by už teraz povedali, že spájajú hlasovanie o eurovale s dôverou vláde,“ myslí si.

Sulík sa svojím odporom k záchrane Grécka stáva v Európe známou tvárou. Večer bude tlmočiť svoj odmietavý postoj aj Nemcom ako hosť diskusnej relácie televízie ARD. Pred týždňom hosťoval zas v rakúskej ORF.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:00