StoryEditor

Sulík si musí vybrať: euroval alebo pád vlády

11.10.2011, 10:28

Premiérka sa rozhodla, že spojí hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. Podanie demisie si rozmyslela. Ak SaS nezahlasuje za navýšenie finančného mechanizmu, bude mať na svedomí krach Radičovej kabinetu.

Premiérka dnes ráno naposledy ponúkla liberálom kompromis, Richard Sulík ho znova neprijal. Rozhodla sa teda pre ultimátum. Koaličným partnerom povedala to, o čom sa tzýždne špekulovalo. "Oznámila som im, že dnešné hlasovanie o našej budúcnosti spojím s hlasovaním o dôvere tejto vlády. Máme 2 400 výpovedí lekárov, nespokojných učiteľov, protesty odborárov, občania sa dožadujú riešení," uviedla v Žltom salóniku Úradu vlády. O 10.30 bude o jej ponuke mimoriadne hlasovať vláda, aj keď ju ministri za SaS nepodporia, mala by prejsť. Spojenie hlasovaní si želá aj SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

Slovensko je poslednou krajinou, ktorá hlasuje o navýšení eurovalu. V noci ho ratifikovala aj Malta. Náš parlament by mal o záchrannom kolese eurozóny rozhodnúť dnes podvečer. Premiérka verí, že prejde na prvý pokus. Chce sa ešte prihovoriť všetkým koaličným poslancom. Špekuluje sa, že časť SaS možno zmení názor. V týchto chvíľach by mala strana o ďalšej stratŕgii rokovať v liberálnom dome. Koalícia však potrebuje 76 hlasov. Ak bude proti napríklad len frakcia Obyčajných ľudí, či OKS, euroval neprejde.

Premiérka zatiaľ nekomentuje, kedy osloví Roberta Fica, s ktorým by euroval prešiel haldko. Postupy zatiaľ konzultuje ib s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:31