StoryEditor

Sila SDKÚ či SaS sa nedá namerať

01.03.2012, 23:00
Životnosť prieskumov je nulová. Nálady ľudí sa prudko menia. Šesť strán nevie, na čom je.

Prieskumné agentúry rezignovali na prognózu výsledkov volieb pri šiestich stranách. Nedokážu odhadnúť preferencie väčšine pravicových strán vrátane SDKÚ-DS a SaS. Môže za to nezvyčajne turbulentná kampaň, ktorá mení postoje ľudí z dňa na deň. Smeru a KDH sa takmer nedotýka.

Zahodiť či zverejniť?
Najistejší výsledok prinášajú agentúry iba tým stranám, ktoré neovplyvňujú aktuálne kauzy. Smer a KDH preto považujú sociológovia momentálne za najstabilnejšie politické subjekty. Väčšina pravice má podporu ľudí otáznu. Ich voliči sú zmätení kauzami. Stranám, ktoré balansujú okolo hranice zvoliteľnosti, nedokážu agentúry namerať trvácnejšie preferencie. „To tu ešte nebolo, je tu šesť strán, ktoré majú okolo 5 percent aj so štatistickou chybou, a my nevieme dať odpoveď na to, ktoré z nich uspejú,“ hovorí Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Jeho kolega z Polisu Ján Baránek začína byť z aktuálnosti jeho prieskumov skeptický. „Dokončíte prieskum v pondelok, Marián Kočner mal v utorok tlačovku a zber údajov môžete zahodiť. Šesť percent pre SaS sa znova niekam prerozdelí,“ hovorí.

Počasie je istejšie
Sociológovia sa s tým ešte nestretli. Čo namerajú, už v čase zverejnenia nesedí. Finále predvolebnej kampane prirovnávajú k nestálosti aprílového počasia a závidia meteorológom presnejšie prognózy. Ovplyvniť to nevedia. Tento týždeň dokončuje prieskum Focus aj Polis. Neodzrkadlia však situáciu v SaS ani v strane 99 percent. Meranie už tieto zvraty nestihlo zachytiť. Baránek preto uvažuje, že nezverejní preferencie, lebo v polovici budúceho týždňa môžu pôsobiť mätúco. „To nie je alibizmus, stojím si za tými prieskumami, ale teraz sa nedá robiť prognóza. Ostro sa ohradím, keď ich niekto bude porovnávať s výsledkom volieb,“ vysvetľuje svoj postoj Baránek. Porovnávanie s reálnymi výsledkami toho istého dôvodu bráni aj Slosiarik. „To by nebolo správne, pretože my vlastne akoby vyhotovíme fotku z daného obdobia, na ktorej sa niekto usmieva, ale neovplyvníme, že o hodinu plače,“ doplnil sociológ. Ako posledná bude robiť predvolebný prieskum agentúra MVK. Nálady voličov bude zisťovať cez víkend. Pavel Haulík, má tak najväčšiu šancu namerať dosah posledných káuz, ale tiež si nie je istý aktuálnosťou svojho výskumu. „Za normálnych okolností možno povedať, že výsledky sú aj prognózou, ale keď sa situácia prudko mení, je to iba meranie aktuálneho stavu. Nič viac“ uviedol Haulík.

Finále pred dverami?
Sociológovia sa zhodujú, že kampaň môže vyvrcholiť krátko pred voľbami ďalšími škandálmi. „Je možné, že si niekto niečo odkladá, ale tých poškodených je už toľko, že to stráca zmysel,“ myslí si Haulík. Pred oficiálnymi výsledami volieb sa ešte pokúsia agentúry namerať nálady voličov počas volebného dňa. Takzvané exit pooly chystá MVK aj Focus. Aj v nich však môžu byť zmätočné údaje. „Urazení voliči niektorej strany sa môžu schovať, akoby neexistovali, to sa nám stáva,“ uzavrel Haulík.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:37