StoryEditor

Aktér SDKÚ z Gorily sa drží funkcií

25.01.2012, 23:00
Aktér z kauzy Gorila Jozef Jurica ostáva vo vedení štátneho podniku napriek tomu, že jeho podnikanie preveruje polícia.

Jurica figuroval v spoločnosti, ktorá likvidovala podozrivú firmu Elementa, podľa Gorily cez ňu tiekli úplatky. Jurica viac ako dva týždne neodpovedá na otázky HN a jeho podriadení ho zatajujú.

Juricu môže z Bratislavskej teplárenskej, kde je od začiatku tohto volebného obdobia podpredsedom predstavenstva a riaditeľom obchodu, odvolať Fond národného majetku. „Ja nenesiem politickú zodpovednosť za nominantov SDKÚ. Pýtať sa treba inde,“ povedal minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), pod ktorého fond patrí. Fond je po odvolaní šéfky Anny Bubeníkovej bez predsedu a ostane bez neho pravdepodobne až do volieb.

Slovenská investičná a rozvojová banka na otázky HN nereagovala. Do dozornej rady ho v lete zvolili zamestnanci. Banka patrí pod rezort financií a podporuje malých a stredných podnikateľov.

Jurica bol v čase údajného odpočúvania tajnou službou členom Fondu národného majetku (FNM), riaditeľom jeho sekcie predaja a externým poradcom ministra hospodárstva Jirka Malchárka (ANO). Podľa spisu mal za svoje rozhodnutia v prospech Penty a Malchárka dostávať provízie. Niekdajší nominant ANO, dnes SDKÚ, má niekoľko firiem a podniká aj so spoločnosťou Pressburg Properties, práve tá likvidovala firmu Bubeníkovej manžela Elementu. Cez ňu sa podľa Gorily mali prelievať provízie za privatizácie okolo roku 2007. Polícia už prešetruje podozrivé toky peňazí aj v zahraničí. „Prebieha množstvo úkonov aj v týchto dňoch a hodinách,“ spresnil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Jurica sa s Haščákom poznal aj cez VSŽ, ktoré Penta majoritne ovládla v roku 2003. V dozornej rade holdingu zostal ako člen FNM ešte ďalšie dva roky. „V danom období sme výmenu členov dozornej rady vôbec nepovažovali za kľúčovú otázku a nijako sme ju neriešili,“ vysvetlil hovorca Penty Martin Danko.

Pre spis Gorila odišli z verejnej funkcie riaditeľ Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota, Lipšicov poradca Milan Krajniak a Anna Bubeníková, ktorú odvolala vláda.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:26