StoryEditor

Politici zmizli z bilbordov. Aktivisti ich zabielili

23.01.2012, 17:44
Ľudia z iniciatívy Generácia´89 chcú poukázať na korupciu v politike. Hrozí im až ročné väzenie.

Volebné štáby politických strán majú nečakaný problém. Ich bilbordy sa stali terčom aktivistov, ktorí ich premaľúvajú nabielo. Iniciatíva Generácia´89, ktorá za akciou stojí, tvrdí, že zabielených politikov bude pribúdať. Dôvodom sú podľa jej hovorcu Roberta Mihályho korupčné kauzy, rozkrádanie verejných financií či podozrenia z ovplyvňovania strán finančnými skupinami. Tvrdí, že akciou chcú prispieť aj k vyšetreniu kauzy Gorila.

KDH bolo medzi prvými
Impulzom na bielenie bilbordov bolo podľa neho spustenie „bielej“ kampane KDH. „Evidentne sa snaží osloviť nacionálnejšie zmýšľajúcich voličov.“ Práve bilbord KDH bol medzi prvými, ktorý aktivisti zabielili.

„Nebudeme komentovať tieto aktivity,“ odkázal hovorca KDH Matej Kováč. „Poškodené bilbordy prelepíme,“ reagoval hovorca strany SDKÚ-DS Michal Lukáč s tým, že ak by sa incidenty opakovali, strana podnikne právne kroky.

Ročný trest pre páchateľov
Aktivisti sa v prípade dokázania viny dopúšťajú priestupku alebo až trestného činu. „Závisí od výšky spôsobenej škody,“ tvrdí bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Právnik Pavol Rak je však presvedčený, že páchateľom hrozí väzenie.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:43