StoryEditor

Ulica žiada pre Gorilu hlavy ministrov

31.01.2012, 23:00

Organizátori protestu Gorila žiadajú hlavy politických špičiek spomínaných v údajnom spise SIS. Premiérka Iveta Radičová by mala podľa nich odvolať ministrov Mikuláša Dzurindu, Ivana Mikloša (obaja z SDKÚ-DS) a vicepremiéra Rudolfa Chmela (Most-Híd).

„Pre podozrenia z korupcie, práce v neprospech štátu, ale pre finančné skupiny či zneužitia právomocí verejného činiteľa,“ povedala organizátorka protestov Lucia Gallová. Ak politici požiadavky nesplnia, budú v demonštráciách pokračovať. Do ulíc sa v piatok pre Gorilu chystá takmer dvadsaťtisíc ľudí.

Ďalší by mali odstúpiť sami
Okrem politikov spomínaných v Gorile vyzvali aktivisti na odchod aj ďalších. Dôvodom je podľa Gallovej ich údajné prepojenie na finančnú skupinu Penta. Ide podľa nej o ministrov Ivana Uhliarika (KDH) a Juraja Miškova (SaS). Zvážiť zotrvanie v politike by mali aj šéf parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) a jeho podpredsedovia Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Fico (Smer-SD).

Politici to považujú za nezmyselné. „K takýmto absurdnostiam sa nebudem ani  vyjadrovať,“ reagoval pre HN Mikloš. Uhliarik vzťahy s Pentou poprel:  „Žiadne nie sú.“

Trestné oznámenie nebude

Protestujúcim ustúpila kancelária Národnej rady, ktorá sa ešte v pondelok vyhrážala, že na nich podá trestné oznámenie. Po piatkovom protestnom pochode totiž poškodili budovu parlamentu. „Nebolo a nebude podané,“ povedal o trestnom oznámení šéf kancelárie Andrej Kramár. Zmenu postoja vysvetľuje tým, že spôsobené škody neboli  také vysoké, ako sa pôvodne očakávalo.

Opozičný Smer tvrdí, že akciu nezvládla polícia. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) s tým nesúhlasí, podľa neho je podstatné, že nedošlo k fyzickej zrážke s demonštrantami.

Aby sa výtržnosti neopakovali ani na ďalšom proteste, ktorý sa má konať vo viacerých mestách Slovenska v piatok, dobrovoľníci sa budú o nich informovať vysielačkami.  „Ihneď budú kontaktovať políciu,“ vysvetlila spoluorganizátorka Lucia Janovič. Tvrdí, že pochod v Bratislave tentoraz nebude smerovať k parlamentu. „Chceme predísť  tomu, čo sa stalo naposledy,“ vysvetlila.
 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:20