StoryEditor

Sulíkovci Dzurindov kompromis odmietajú

27.09.2011, 12:07
Aktualizované | Strana SaS vidí v novej ponuke od SDKÚ výrazne užší priestor pre dohodu.

"Dnešná oficiálna ponuka SDKÚ-DS na kompromis, ktorú schválilo jej prezídium, predstavuje výrazne užší priestor pre možnú dohodu ako ponuka ministra financií Ivana Mikloša", uviedla vo vyhlásení na svojej internetovej stránke koaličná SaS.

"Táto ponuka už nehovorí o hlasovaní v parlamente, ale len o hlasovaní vo Výbore pre financie a rozpočet a rovnako nehovorí o práve veta, ale iba o schvaľovaní vo vláde SR", pričom v obidvoch prípadoch by bola bola strana podľa jej predstaviteľov prehlasovaná. Preto SaS odmieta návrh SDKÚ-DS, no ďalším rokovaniam sa nebráni.

Strana Most-Híd podporí dodatok ku koaličnej zmluve, ktorou by sa zaviazali schváliť v parlamente zmeny v eurovale a výmenou za to by získali priestor na blokovanie akejkoľvek ďalšej pôžičky konkrétnym krajinám. Dodatok koaličným partnerom ponúka SDKÚ-DS. Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára by dodatok mohol vyriešiť patovú situáciu, ktorá vznikla okolo eurovalu. Strana SaS euroval odmieta, ostatné koaličné strany ho podporujú.

Kompromis od SDKÚ
SDKÚ chce SaS donútiť hlasovať za euroval dodatkom ku koaličnej zmluve. Takýto rázny krok však nemá najväčšia koaličná strana prediskutovaný so svojimi partnermi z iných vládnyech strán.  „Prísľub nemám žiaden,“ reagoval Mikuláš Dzurinda na otázku HN, prečo očakáva, že SaS bude s dodatkom ku koaličnej zmluve súhlasiť.

Prečo sa SDKÚ rozhodla navrhnúť dodatok k zmluve vysvetlil, "dáva to punc serióznosti."

SDKÚ prišlo aj s ďalšou novinkou, navrhuje, aby každú pôžičku neschvaľovalo plénum parlamentu, ale parlamentný finančný výbor, na čele ktorého je Jozef Kollár z SaS.

Na otázku, či minister financií a podpredseda jeho strany Ivan Mikloš nekonal unáhlene, keď pred pár dňami hovoril o potrebe spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, Dzurinda odvetil, že nevidí dôvod mu nič vyčítať. "Žijeme v slobodnom svete, nič nezodpovedné som v jeho vyjadrení nevidel. Nikdy som nekritizoval členov našej strany za vyjadrenie názoru. Jeho výrok som zobral na vedomie," povedal.

Na margo potreby schváliť euroval Dzurinda vyhlásil, že si nepamätá, kedy bolo Slovensko vystavené povinnosti schváliť tak vážny záväzok. "Nejde o jednu krajinu EÚ, ale o našu menu, o ochranu našich vkladov, o garancie, ktoré sú vo výsostnom záujme všetkých občanov SR. Chceme urobiť úplne všetko, čo nám umožňujú zákony a zvyklosti, aby sme tento záväzok naplnili," uistil.

Radičová: Prioritou je stabilita krajiny
Radičová na oficiálnej tlačovej konferencii SDKÚ nebola, po skončení prezídia povedala, "je tu návrh z prezídia, ale okrem toho pre mňa plný mandát, aby som pokračovala v rokovaniach s SaS o ďalších možnostiach hľadania riešení. Budem rokovať."

Premiérka opäť povedala, že spájanie hlasovania o eurovale s budúcnosťou vlády považuje za predčasné a znova zdôraznila, že prioritou je stabilita Slovenska a prijímanie reformých zákonov.

Krátko po 14. hodine sa v centrále SDKÚ zišlo celé prezídium strany, aby rozlúskli najtvrdší oriešok tejto koalície - či spojiť hlasovanie o eurovale s budúcnosťou vlády.

Premiérka bola jediným členom prezídia, ktorý pred rokovaním strany komunikoval s novinármi. Na schôdzku prichádzali síce politici zväčša s úsmevom, ale bez slov. Ako prví dorazili predseda strany Mikuláš Dzurinda s ministrom financií Ivanom Miklošom. Práve oni dvaja údajne tlačia na premiérku Radičovú, aby spojila hlasovania. Premiérka informácie o tlakoch nepotvrdila. "Hráme otvorenú hru. Spojenie s dôverou je vždy jednou z možností," spresnila.

Premiérka sa v uplynulých hodinách mala stretnúť s koaličnými partnermi. Včera, priamo po návrate z Chorvátska rokovala s Richardom Sulíkom (SaS) a dnes údajne aj s Bélom Bugárom (Most-Híd) a Jánom Figeľom (KDH). S akým výsledkom je neznáme. "Ponúkam koaličným partnerom riešenie, aby sme vo vzťahu k našim záväzkom v žiadnom prípade nezablokovali ostatné krajiny a zároveň v žiadnom prípade nepoužili ani cent z našich financií nesprávnym smerom," uviedla.

Obyčajní sa nezúčastnia
Pred prezídiom apeloval na koalíciu aj líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý nesúhlasí s terajším znením eurovalu a nechce, aby sa zároveň rozhodovalo aj o budúcnosti vlády. Ak dôjde k spojeniu hlasovaní, Obyčajní ľudia sa nezúčastnia.

Pokiaľ chce vládna koalícia pokračovať vo svojej činnosti, nesmie spojiť hlasovania o eurovale a o dôvere vláde. Tvrdí to štvorica poslancov Mostu-Híd z OKS, ktorá je výslovne proti takémuto spájaniu. "Považujeme to za nezmyselné, lebo sa spájajú dve veci, ktoré sú nespojiteľné," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii predseda OKS Peter Zajac. Pripomenul zároveň, že OKS za euroval nezahlasuje.

Národná banka Slovenska (NBS) očakáva, že slovenský parlament schváli zmeny v dočasnom eurovale dohodnuté ešte v júli na celoeurópskej úrovni. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil guvernér centrálnej banky Jozef Makúch.

01 - Modified: 2004-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V najvyššej súťaži nechcú hrať epizódnu rolu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:34