StoryEditor

Matovič sa doťahuje na Dzurindu

01.02.2012, 23:00
Obyčajní ľudia idú nahor a SDKÚ v prieskumoch stráca. Strana sa chce dnes verejne očistiť.

Doterajšiemu lídrovi pravice SDKÚ-DS dochádza päť týždňov pred voľbami dych. Jeho preferencie sa pohybujú okolo osem percent, čo je pre stranu historicky najnižšie číslo. Na dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu sa doťahuje politický nováčik Igor Matovič. SDKÚ presviedča, že prieskumy ich neznervózňujú. Dzurinda chce o voličov zabojovať dnes vysvetľovaním kauzy Gorila.

Dzurindovi berie hlasy najmä Matovič, ktorý má okolo sedem percent. Podľa prieskumu agentúry Polis k nemu prešlo 15 percent voličov SDKÚ. „Získava najmä znechutených voličov pravice, má potenciál ešte naberať ďalších,“ myslí si o Obyčajných ľuďoch Ján Baránek. Za veľkú Matovičovu výhodu považuje aj jeho chýbajúcu politickú minulosť. Obyčajní ľudia majú šancu získať ďalšie hlasy aj podľa Martina Slosiarika z Focusu. „Je zrejmé, že do parlamentu sa dostanú,“ uviedol. Matovič si voličov od SDKÚ cení. „Sú dosť nároční a keď prechádzajú k nám, potvrdzuje to kvalitu našej kandidátky,“ reagoval.

SDKÚ mlčí
Politici SDKÚ sa k preferenciám včera nechceli vyjadrovať. Vedenie strany malo včera večer v Považskej Bystrici poradu o ďalších krokoch v kampani, ktoré by zastavili prepad SDKÚ. Dzurinda by okrem iného mal dnes predložiť dôkaz v kauze Gorila, ktorý by svedčil v prospech SDKÚ. Čím konkrétne chce vyvrátiť pochybnosti z korupcie a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, nespresnil.

Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš odlev voličov nekomentoval. „Robíme kampaň,“ reagoval. Poslanec SDKÚ Ivan Štefanec je napriek všetkému optimista. Podobne ako jeho viacerí kolegovia sa spolieha na trend z posledných volieb, keď SDKÚ dosiahla vo voľbách vyšší výsledok než im prognózovali agentúry.

KDH sa posilnilo
SDKÚ mala v posledných voľbách vyše 15 percent. „Tentoraz to tak už tak nemusí byť,“ hovorí Martin Slosiarik. Situácia nahráva nielen Matovičovi, ale aj KDH, ktoré sa stáva lídrom pravice. „Má podstatne stabilnejší elektorát než SDKÚ,“ dodáva Slosiarik. Podľa Baránka by sa v strane Jána Figeľa nemali radovať predčasne, pretože každý deň sa to môže zmeniť. „Ak sa napríklad na Protestoch Gorila strhne bitka s políciou, ľudia to pripíšu KDH, ktoré má rezort vnútra a strana môže strácať hlasy. Situácia je turbulentná,“ vysvetlil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:50