StoryEditor

O posledného ministra je v Smere boj. Becík nemá nič isté

29.03.2012, 00:00

Tieňový minister Smeru-SD Stanislav Becík nie je jediným kandidátom na post šéfa pôdohospodárskeho rezortu. Niekoľko hodín pred uzavretím nominácií je o túto stoličku veľký záujem. Dôvodom sú podľa našich informácií uplynulé personálne rozhodnutia Roberta Fica.

Posledná šanca?
Podľa zistení HN sa totiž ozvali členovia Smeru, ktorým sa pri rozdeľovaní vládnych a parlamentných kresiel žiadne neušlo. Becík ako nestraník tak nemá nič isté. Keďže rezort pôdohospodárstva zostal na záver, stal sa pre viacerých poslednou šancou na získanie významnejšej pozície. "Je jeden z kandidátov na ministra pôdohospodárstva," povedal včera pre HN Fico, čím nomináciu Becíka stále nepotvrdil.

Žiadnu funkciu zatiaľ napríklad nemajú niekdajší ministri. "Informácie mám len z médií," reaguje Ľubomír Jahnátek. "Čakám, čo sa udeje," povedal Ľubomír Vážny. Vravia, že o Becíkovo kreslo záujem nemajú. Exminister nechce konkurenčný boj komentovať. Tvrdí, že nepozná ani svojho súpera. Verí, že ak sa stane ministrom niekto iný, bude napĺňať program, ktorý pripravil. "Bojím sa, aby sa to nedostalo do rúk dobrodruha, pre ktorého najvyšším cieľom bude ministerská stolička," uviedol pre HN Becík.

Limit nestraníkov vyčerpaný
Podľa dôveryhodného zdroja zo Smeru, ktorý žiadal zostať v anonymite, vznikol boj o Becíkov post aj po tom, ako Fico nominoval na ministra spravodlivosti nestraníka Tomáša Borca. Budúci premiér mal vtedy vyčerpať limit na počet odborníkov bez straníckeho trička v exekutíve. Preto si začali na kreslo šéfa pôdohospodárskeho rezortu nárokovať straníci.

Becík by bol piatym nestranným odborníkom vo vláde, budúci premiér však verejne avizoval maximálne štyroch. Posty už okrem Borca sľúbil Jánovi Valkovi (minister hospodárstva), Zuzane Zvolenskej (zdravotníctvo) a Miroslavovi Lajčákovi (zahraničie). Hovorca Smeru Erik Tomáš tvrdí, že na post ministra pôdohospodárstva sú reálni stále nestraníci . "Becík je stále najvážnejším kandidátom," uviedol napriek všetkému.

Smer o novej vládnej zostave definitívne rozhodne na piatkovom rokovaní predsedníctva v Banskej Bystrici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:05