StoryEditor

Jahnátka vyšachoval nestraník Valko

15.03.2012, 23:00
Obsadzovanie postov. Premiér získal poverenie zostaviť vládu. Nový kabinet bude do troch týždňov.

Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) sa do kresla ministra nevráti. Napriek tomu, že bol jedným z vážnych kandidátov na šéfa rezortu hospodárstva, strana sa rozhodla inak. Do ministerského kresla sa má posadiť 38-ročný nestraník Ján Valko. „Ten post nie je dedičný. Je to v poriadku,“ reagoval pre HN Jahnátek. Valko je jedným z piatich mien budúcej vlády, ktoré včera Robert Fico predstavil prezidentovi.

Stranícky nominant
„Pokúsim sa o to, aby vo vláde SR boli aj ľudia, ktorí nie sú priami funkcionári strany, ale pôsobili vo významných funkciách a majú záujem pomôcť slovenskej vláde,“ uviedol včera Fico v Prezidentskom paláci.

Vyštudovaný ekonóm Valko síce nie je členom Smeru-SD, ale v minulosti ho strana opakovane nominovala do rôznych funkcií.

Počas vlády Fica stál na čele štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a v tomto volebnom období ho najsilnejšia strana neúspešne navrhovala za predsedu Dozornej rady Fondu národného majetku a šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa odchádzajúceho ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) je jeho nástupca pravdepodobne dobrou voľbou. „Je mladý, dynamický, prejavil sa ako schopný manažér so znalosťou cudzích jazykov, ale budeme pozorne sledovať jeho kroky najmä v oblasti podnikateľského prostredia.“ Podobne reagoval aj Jahnátek. „Šikovný, schopný, ambiciózny manažér,“ zhodnotil. S Valkom sa nám nepodarilo spojiť.

Vláda už začiatkom apríla
Smer zatiaľ našiel tretinu kandidátov, oznámil včera Fico prezidentovi po tom, čo ho poveril zostavením vlády. Ministerské repete zažijú podpredsedovia strany Robert Kaliňák v rezorte vnútra a Marek Maďarič v kultúre. Ďalší podpredseda Peter Kažimír bude šéfovať ministerstvu financií. Do kresla ministra zahraničných vecí má po dvojročnej prestávke znova zasadnúť diplomat Miroslav Lajčák. „Bude to veľký prínos,“ skonštatoval Fico. Ďalšie mená budú známe v najbližších dňoch „Sme v procedúre komunikácie s vážnymi kandidátmi,“ vysvetlil budúci premiér. Gašparovič predpokladá, že vládu vymenuje hneď po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorá bude 4. apríla.

Fico sa chce následne uchádzať o dôveru nového kabinetu v zákonodarnom zbore. „Chceme čo najrýchlejšie pracovať na programovom vyhlásení vlády, ktoré bude veľmi podobné tomu, čo sme hovorili pred voľbami,“ dodal líder Smeru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:52