StoryEditor

Šefčovič odmieta obvinenia z protirómskych vyjadrení

15.01.2010, 06:11
Autor:
TASRTASR

Dezignovaný slovenský komisár Maroš Šefčovič odmieta obvinenia zo strany maďarských europoslancov, ktorí ho kritizujú za jeho údajné vyjadrenia namierené proti Rómom a požadujú od neho vysvetlenie na budúcotýždňovom híringu.

"Pán komisár Šefčovič kategoricky vylučuje, že by mal kedykoľvek v minulosti antirómske vyjadrenia, čo potvrdzuje aj jeho aktívne sa angažovanie pri riešení rómskeho problému, čo potvrdili aj zástupcovia rómskych organizácií na Slovensku, a je sklamaný touto vykonštruovanou kampaňou voči svojej osobe," uviedla dnes vedúca kancelárie slovenskej delegácie v socialistickej frakcii EP Gabriella Kečkéšová.

Šefčovič zároveň zdôraznil, že je za celoeurópsku debatu o zlepšení sociálnej a ekonomickej situácie rómskej menšiny čeliacej problémom najmä v niektorých nových členských krajinách Európskej únie.

Sociálnu inklúziu rómskej populácie, ktorá predstavuje najpočetnejšiu a často diskriminovanú menšinu v EÚ, považuje slovenský kandidát na komisára za veľmi citlivú a naliehavú otázku a zdôrazňuje, že v tejto oblasti ešte zostáva veľa práce.

"Kľúčovým z hľadiska začlenenia rómskej komunity je odstránenie diskriminácie a porušovania ľudských práv, ktoré sa, bohužiaľ, kontinuálne vyskytuje v niektorých členských krajinách," uvádza sa vo vyhlásení Šefčoviča, ktorý vyjadril silnú podporu národným aj európskym politikám zameraným na zlepšenie životných a pracovných podmienok Rómov a dodržiavanie ich základných práv.

Slovenský kandidát na post člena EK súčasne privítal dnešné stanovisko predstaviteľov slovenských rómskych združení, ktoré je potvrdením ich dlhodobej spolupráce s ním v jeho predchádzajúcich funkciách a rovnako dokazuje jeho aktívne angažovanie sa a podporu pri riešení rómskej problematiky.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:47