StoryEditor

Opozícia v polčase: Mečiarova cesta rastie

29.10.2004, 00:00
Polčas volebného obdobia priniesol značné posuny na politickej scéne. Ak by sa parlamentné voľby konali v októbri, zvíťazila by opozícia - podľa ostatných prieskumov by Smer a ĽS-HZDS získali spolu minimálne 71 mandátov, to je o 10 viac v porovnaní s rokom 2002. V postavení dominantnej opozičnej sily pritom Smer nahradil ĽS-HZDS.

Naopak, rovnaký počet - 10 mandátov, by stratila dnešná vládna koalícia. Hlavný dôvod? Značný úbytok potenciálnych voličov SDKÚ.

Dve tváre ĽS-HZDS
"Hlavným signálom je to, že ĽS-HZDS úžasne zvýšilo svoj koaličný potenciál," hovorí politologička Soňa Szomolányi. Podľa nej môže ľudová strana koketovať tak s opozičným Smerom, ako aj koaličnými SDKÚ a KDH. S takouto interpretáciou súhlasí aj sociológ Pavel Haulík. Ako pripomína, Vladimír Mečiar si "dvojitou hrou" buduje takú pozíciu, ktorá mu umožní vybrať si po voľbách partnera do vlády. "Nič tým neriskuje," dodáva Szomolányi s odôvodnením, že líder ľudovej strany má presvedčených voličov. V odlišnej situácii je Smer, ktorý sa na prieskumy nemôže veľmi spoliehať. "Robert Fico má jedinú šancu - stabilizovať voličskú základňu," prízvukuje Haulík. Aj preto pozitívne vníma profiláciu Smeru ako sociálnodemokratickej strany, ktorá integruje menšie ľavicové strany. Na druhej strane, analytici považujú za pochopiteľné, že vládne strany strácajú popularitu pri strategických reformných krokoch. Odkaz odborníkov preto znie: Prieskumy nie sú automaticky relevantné pre ďalšie parlamentné voľby.

Hľadanie zhody
Lídri ĽS-HZDS, Smeru a KSS sa včera už dohodli na vytvorení tzv. slovenskej koalície pre voľby do trnavského a nitrianskeho VÚC. Chcú tak vyvážiť vplyv SMK, ktorá v týchto krajoch "valcuje" ostatné politické subjekty. Opozícia necháva otvorené dvere aj pre tzv. slovenské koaličné strany. Šéf Smeru Robert Fico však upozorňuje, že regionálne koalície nepredurčujú zloženie koalície po parlamentných voľbách. Parlamentná opozícia si bude pomáhať pri návrhoch na odvolávanie členov vlády, keď bude k dispozícii 30 podpisov. Už včera tento inštitút využila poslankyňa NR SR za ĽS-HZDS Katarína Tóthová. Tá po interpelácii ministra školstva Martina Fronca dospela k presvedčeniu, že Fronc musí skončiť, a tak navrhla jeho odvolanie.



Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar pre HN


Vaša strana si s SDKÚ evidentne rozumie v oblasti zahraničnej politiky. Znamená to zbližovanie aj na domácej scéne?
- Sme malý štát, to nás núti na jednotné postoje v EÚ a hľadanie prienikov aj na domácej pôde. Bolo by predčasné hovoriť o tom, že môže ísť o prvý krok k budúcej koalícii. Ale faktom je, že sa zlepšujú a rozmrazujú vzťahy medzi stranami, čo je pozitívny signál sám osebe.

Nemôže byť takýmto signálom aj vytváranie regionálnych koalícií?
- Na regionálnej úrovni rozhovory prebiehajú a prebiehali, o koalíciách je však ešte predčasné hovoriť.

Zhoda opozície
- nepodporia štátny rozpočet
- dajú podnet Ústavnému súdu, aby preveril zákonnosť privatizácie, keď menšinový akcionár ovláda orgány spoločnosti
- vytvoria komisiu na preskúmanie súladu zdravotníckych zákonov s Ústavou SR
- vytvoria komisiu, ktorá sa bude zaoberať návrhom Trestného zákona
- odmietajú privatizáciu Slovenských elektrární
- podporia tzv. slovenskú koalíciu pre voľby do VÚC v Trnavskom a Nitrianskom kraji

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:56