StoryEditor

Koaličný pat s liberálmi pokračuje

05.10.2011, 00:00
Richard Sulík prvýkrát priznal, že sa Slovensku nepodarí získať pri eurovale ústupky Bruselu.

Líder SaS Richard Sulík prvýkrát priznal, že sa Slovensku nepodarí získať pri eurovale ústupky Bruselu. Jeho strana je za posilnenie eurovalu iba v prípade, že to Slovensko nebude stáť ani cent. Podľa šéfa liberálov však zmaril všetky šance na kompromisné riešenia Smer. „Fico pustil do gatí, povedal, že hlasovať bude, zrejme v tom momente Brusel stratil motiváciu nejako vážne vyjednávať,“ povedal Sulík pred rokovaním Koaličnej rady. Smer je ochotný suplovať hlasy liberálov pri eurovale, ale žiada predčasné voľby, resp. politickú rekonštrukciu vlády.

Sulík zmenil rétoriku iba pár hodín po stretnutí ministrov financií eurozóny v Luxemburgu, kde šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker povedal možným výnimkám pre Slovensko jasné nie. Navyše minister Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) svojich partnerov ubezpečil, že Slovensko zahlasuje za zmeny v eurovale. SaS vyjadreniam Mikloša nerozumie, pretože dohoda v koalícii stále nie je. „My stále rokujeme a neexistuje žiadna dohoda. Z našej strany žiaden signál smerom k Miklošovi nevyšiel,“ povedal Juraj Droba (SaS).

Radičová nepresvedčila
Liberáli prišli na včerajšie rokovanie Koaličnej rady s tým, že vládny návrh na posilnenie eurovalu nepodporia. Na ich názore nič nezmenili ani intenzívne rokovania s premiérkou o jej kompromisnom návrhu, ktorý im predložila minulý týždeň.

„S jednou časťou áno, ta druhá pre nás v tejto fáze nie je prijateľná,“ odpovedal Richard Sulík (SaS) na otázku, či súhlasí s premiérkiným riešením. Podľa zistení HN obsahuje utajovaný návrh ústupky – euroval by sa posilnil, ale bez slovenskej účasti. Návrh je však bez záruk vlády a eurozóny, čo liberálom prekáža.

Koalícia: Bez ústupkov
KDH chce ratifikovať euroval v takej podobe, v akej ho schválilo už 14 krajín eurozóny. Teda bez výnimiek, ktoré požaduje SaS. Ak budú liberáli ratifikáciu blokovať, KDH je pripravené rokovať o podpore so Smerom. Tieto postoje si kresťanskí demokrati utvrdzovali na rokovaní poslaneckého klubu. „Neviem si predstaviť, že by ratifikačné procesy mali byť opakované len kvôli Slovensku,“ povedal Ján Figeľ (KDH) pred rokovaním vládnej štvorky v súvislosti s možnými výnimkami pre Slovensko. Podobne reagoval aj ďalší koaličný partner – Most-Híd. „Určite by aj pre EÚ aj pre Slovensko bolo lepšie, keby prešiel euroval v tej forme, v akej ho prijímali iné krajiny,“ povedal HN Gábor Gál. Koaličné rokovania sa do uzávierky neskončili. Lídri sa mali dohodnúť, ako ďalej, viacerí však prišli na schôdzku skeptickí.

Nové pravidlá
O eurovale by mal parlament hlasovať o šesť dní, dovtedy by zmenu mali schváliť aj na Malte a v Holandsku. Ak vládne strany nezlomia SaS, euroval neprejde a hlasovanie sa bude opakovať. Vtedy príde na rad Smer.

Zmeny v eurovale majú byť dve. Mal by zvýšiť svoju kapacitu na takmer dvojnásobok. A mal by mať menej prísne pravidlá, ktoré by umožnili preventívne pôžičky pre Taliansko, a dokonca aj pre vybrané súkromné banky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:45