StoryEditor

Paška už šéfuje parlamentu

05.04.2012, 00:00
Podpredsedami sa stali Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková, Erika Jurinová a Ján Figeľ.

Post šéfa parlamentu už má v rukách Pavol Paška, podpredsedami sa stali Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Jan Figeľ (KDH). Vedenie Národnej rady si zvolili poslanci po tom, čo včera zložili slávnostný sľub a zasadli do parlamentných lavíc.

Paška sa s končiacim predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským (KDH) rozlúčil objatím a funkcie sa ujal emotívnym prejavom. „Komu už vadí, či Svätopluk bol alebo nebol kráľom... Prečo nemôže byť my, Slováci, hrdí na naše dejiny a naše symboly. Dokonca štátny symbol vlajky sa stane v Národnej rade predmetom akéhosi marketingu,“ povedal horlivo Paška. Reagoval tak na želanie poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO), ktorý si prial, aby bola vlajka v rokovacej sále.

„My sme nikdy nemali problém s národnou hrdosťou. Budeme dávať pozor na to, ako budete plniť podstatné sľuby. Teraz to máte v rukách vy,“ uviedol na margo Paškovho vystúpenia poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Slávnostný ceremoniál okorenil poslanecký nováčik z OĽaNO Igor Hraško, keď poslanecký sľub skladal v kroji z Turca. „Vážim si kultúrne hodnoty nášho národa. Toto je vyjadrenie môjho vzťahu k tejto príležitosti,“ hovorí Hraško, ktorý sa angažuje vo folklóre. Po zložení sľubu sa prezliekol do obleku. Už dopredu vraj zisťoval, či je možné, aby sľub zložil v kroji.

Jeho počin zožal u ostatných poslancov sympatie. „V niektorých krajinách je to bežné. Mnohí videli na takýchto podujatiach Škótov v škótskych sukniach, tak prečo by nemohol zložiť sľub v slovenskom regionálnom ľudovom kroji,“ reagoval Ľudoví Kaník (SDKÚ-DS). „Bol to sviatočný kroj, malo to šmrnc výnimočnosti. Bol to od neho veľmi dobrý nápad,“ zhodnotil poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:25