StoryEditor

Haščák z Penty býva u ministra

11.04.2012, 00:00
Finančník platí Malatinskému takmer 50 tisíc eur ročne za prenájom domu.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský je na zozname ľudí, ktorým Jaroslav Haščák z Penty pravidelne posiela na účet peniaze. Za prenájom domu v lukratívnej časti Bratislavy mu finančník známy zo spisu Gorila platí štyri tisíc eur mesačne. Ficovi tento obchodný vzťah neprekáža. Šéf rezortu hospodárstva konflikt záujmov odmieta a svoju vilu chce Haščákovi prenajímať aj ďalej.

Fico bez výhrad
Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) narazil týždeň od prevzatia moci na prvú kritiku. Minister bez straníckeho trička čelí podozreniam z prepojenia na finančnú skupinu Penta. „Dom prenajímam dlhodobo, netajil som sa, že nájomník tam je, je ním Jaroslav Haščák,“ priznal včera Malatinský. Reagoval tak na medializované innformácie v SME, podľa ktorých má blízko k Pente.

Malatinský o nájomnej zmluve v Smere vopred nehovoril. „Informácia je pre mňa nová,“ reagoval člen vedenia Vladimír Maňka.
Fico reagoval, že Malatinského nominovali zamestnávatelia. „Nominácia pána Malatinského je výsledkom konsenzu relevantných zamestnávateľských združení a my nevidíme dôvod tohto odborníka nejakým spôsobom spochybňovať,“ uviedol hovorca Smeru Erik Tomáš. Penta nechcela nájomnú zmluvu ich finančníka s ministrom komentovať. „Je to vzťah súkromnej povahy, Penta žiadne podnikateľské aktivity s panom Malatinským nevykonáva,“ povedal hovorca Penty Martin Danko. HN sa podarilo telefonicky spojiť aj s Haščákom, k premájmu odmietol čokoľvek uviesť a odporučil nás na hovorcu Penty.

Známy nájomník
Haščák býva v dome Malatinského v lukratívnej časti bratislavskej Záhorskej Bystrice sedem rokov. Doposiaľ mu za užívanie vily v uzavretom areáli vyplatil vyše 300 tisíc eur. Malatinskému, ktorý býva s rodinou v dome v inej časti mesta, tento stav vyhovuje. Nad predajom domu či zmene nájomníka neuvažoval. „Haščák má tam hore tiež pozemok a pôvodne chcel stavať, ale nakoniec nezačal. Uvažoval totiž, že sa pracovne presunie na iné pôsobisko,“ vysvetlil HN Malatinský.

S Haščákom uzavrel nájomnú zmluvu najprv na dva roky, postupne ju však predlžoval, tá aktuálna platí ešte rok. Malatinský kúpil parcelu pred desiatimi rokmi. V susedstve jeho domu býva aj Haščákov brat Miroslav, Jozef Špirko a Jozef Oravkin z Penty. „S Pentou ma viaže spoločná aktivita vo firme Elektrovod, kde som bol dva roky spoluvlastníkom. Už niekoľko rokov nemám s Pentou nič spoločné,“ tvrdí Malatinský.

Mierna opozícia
,,Za nomináciu ministra je zodpovedný premiér,“ uviedla Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič Malatinskému vyčíta, že o nájomnej zmluve prehovoril až po tom, čo o nej informovali médiá. „Je to škrabanec na jeho povesti, dúfam, že to nemá nič spoločné s tou colou Roberta Fica,“ povedal. Malatinský sa podobne ako súčasný premiér spomína v údajnom spise SIS pod názvom Gorila. Podľa neho mal byť obeťou vydierania údajného mecenáša Smeru Miloša Stopku. Malatinský to popiera. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:55