StoryEditor

Igora Matoviča opustili ďalší ľudia

12.02.2012, 23:00
Obyčajní ľudia. Kandidátka už má len 114 mien. Medzi tými, čo ostali, panuje nervozita.

Kandidátka Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) sa po sobotňajšej mimoriadnej schôdzi nominantov okresala na 114 ľudí. Odišli z nej ďalší sympatizanti OKS a KDS. Líder Igor Matovič pritom avizuje, že toto ešte nie je koniec. Očakáva, že tesne pred voľbami sa chystá ďalšia vlna odchodov.

Sivá eminencia?
Medzi tými, čo ostali, panuje neistota. Dôvodom je aj spoluautor volebného programu Jozef Špirko, ktorý sa spomína v spise Gorila. Na sobotňajšej schôdzke kandidátov OĽaNO na Sliači sa neriešili len dôsledky Matovičovej požiadavky s detektorom lži, ale aj vplyv a motivácie Špirka podieľať sa na ich volebnom programe. Dnes už viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov navrhoval ekonomické a hospodárske body programu v spolupráci s OKS.

Špirko mal byť podľa spisu Gorila predĺženou rukou Penty v strane, ktorú chcel pred parlamentnými voľbami 2006 potajmo založiť Jaroslav Haščák s Jirkom Malchárkom.

Viacerí kandidáti sa o Špirkovej práci na ich programe dozvedeli iba v uplynulých dňoch. „Vedela o tom iba malá skupina ľudí,“ hovorí Radovan Bránik, ktorý práve teraz z kandidátky odišiel.

Matovič pripúšťa, že keby poznal obsah spisu Gorila skôr, konal by inak. „Spolupráca so Špirkom by nebola,“ uviedol. No napriek tomu hovorí, že vplyv Špirku u nich je nulový. Špirko odmieta, že pasáže Gorily, v ktorých sa spomína, sú pravdivé. „Je to nezmysel,“ tvrdí. „Ak je pomáhať programu nejakej strany hriech alebo trestný čin, tak to tak napíšte,“ reagoval niekdajší sponzor OKS.

„Mám iba akcie“
Matovič odmieta, že Špirka zatajoval, aby si nepoškodil pred voľbami. „Každý kto chcel, o Špirkovi vedel,“ dodal. Špirka sa oficiálne predstavil kandidátom až na sobotňajšom stretnutí, kde deklaroval, že pre finančnú skupinu už viac ako rok nepracuje. Špirko je však v Dozornej rade Privatbanky, ktorú vlastní Penta. „Mám v Pente iba akcie,“ uviedol pre HN.

Matovič čelí v strane kritike z možných prepojení na finančnú skupinu. „Žiadna finančná skupina nemá vplyv na OĽaNO,“ vyhlásil. Na jeho kandidátke je však aj Marián Benčat, ktorý je konateľom jednej zo zdravotníckych spoločností Penty – Alpha Medical patológia. Navrhla ho OKS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:33