StoryEditor

Harabinovu česť ocenili rekordne

11.11.2012, 23:00
Podľa prieskumu HN vysúdili bežní ľudia od štátu odškodné v rádovo nižších sumách.

Nemajetková ujma vo výške 150-tisíc eur, ktorú súd priznal Štefanovi Harabinovi je rekordná. HN urobili prieskum, z ktorého vyplýva, že justičné orgány platili v sedemročnej histórii zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci za svoje zlyhania vždy menej.

Vysokú ujmu má šéfovi sudcov podľa neprávoplatného rozsudku zaplatiť Generálna prokuratúra za to, že potvrdila jeho telefonát s Bakim Sadikim a nezastavila v prípade jeho autonehody stíhanie za poisťovací podvod. Prieskum ukazuje, že obete justičných omylov dosiaľ vysúdili od polície, prokuratúry a súdov rádovo tisíce, maximálne desaťtisíce eur.

Trikrát nižšia suma
Samotná Generálna prokuratúra podľa informácií hovorkyne Vladimíry Gedrovej ujmu hradila dosiaľ iba štyrikrát. Dva razy na základe žiadosti, ktorá musí žalobe predchádzať, dvakrát ju k tomu zaviazal až súd. Spolu išlo o 6 400 eur.

Z ústrednej evidencie rezortu financií vyplýva, že ľudia sa najviac obracajú na ministerstvo spravodlivosti. To podľa informácií hovorkyne Jany Zlatohlávkovej v zmysle aktuálne platného zákona neplatilo zatiaľ nič. Na prvom stupni rezort prehral 16 sporov, žiaden verdikt nie je zatiaľ právoplatný.

Priemerne súd ľuďom, ktorí boli najčastejšie neoprávnene väznení, priznáva 8 700 eur. Najviac, 33-tisíc eur, priklepol Okresný súd v Nitre človeku, ktorý bol okrem väzby neprávom i trestne stíhaný.

Najvyššiu nemajetkovú ujmu, ktorá je však stále trikrát nižšia ako ujma prisúdená Harabinovi, eviduje ministerstvo vnútra. Hovorkyňa rezortu Natália Hattalová informovala, že Krajský súd ich zaviazal vyplatiť 53 110 eur. Obeťou nezákonného postupu v tomto prípade nie je radový občan, ale taktiež verejný činiteľ, ktorý bol podľa rozhodnutia súdu neprávom obvinený z trestného činu zneužívania právomocí. Jeho identitu a bližšie podrobnosti rezort odmietol zverejniť s vysvetlením, že proti právoplatnému verdiktu podal dovolanie.

Úspešnejší sú žiadatelia podľa starého zákona, ktorý platil do roku 2004. Rezort spravodlivosti však eviduje iba jedno odškodné prekonávajúce ujmu Harabina. Krajský súd v Prešove vlani prisúdil bývalej sudkyni, košickej právničke Kataríne Dušákovej, 230-tisíc eur za nezákonnú väzbu z rokov 1995 a 1996.

Sudkyňa odvolacieho súdu potvrdila vysokú ujmu i napriek argumentácii zástupcu ministerstva, ktorý operoval tým, že Európsky súd pre ľudské práva v obdobnom prípade priznal iba ujmu dvetisíc eur a že osobám deportovaným do koncentračných táborov bolo za šesť mesiacov pobytu v nich priznaných 597 eur.

Rozsudok prvého bratislavského okresného súdu v prospech Harabina priniesol vlnu kritiky. Aj právnička Via Iuris Zuzana Čaputová považuje sumu prisúdenú čelnému predstaviteľovi justície za privysokú v prípade, že by jeho nárok bol naozaj namieste.

Prichádza strop
Po novom bude môcť občan vysúdiť od štátu maximálne 16 360 eur. Rezort spravodlivosti Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) presadil novelu zákona, aby docielil, že súdy prestanú rozhodovať o výške nemajetkovej ujmy protichodne. Čaputová však nastavený strop kritizuje.

Môže byť totiž podľa nej príliš nízky pre obete mučenia, neľudského zaobchádzania či mnohoročného neoprávneného väzenia. „Neprimeranosť náhrad nemajetkovej ujmy poskytovanej verejným činiteľom v porovnaní s bežnými občanmi mala byť riešená zmenou prístupu v rozhodovaní súdov,“ hovorí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:12