StoryEditor

Schôdzky s biznisom politikom ostanú

14.02.2012, 23:00
Jasné pravidlá pre schôdzky politikov s biznismenmi chýbajú. Nezavedie ich zrejme ani nová vláda.

Slovenskí politici sa dnes môžu stretávať s podnikateľmi bez akýchkoľvek pravidiel. Regulovať ich kontakty by mohol zákon o lobingu. Väčšina politických strán si prijatie tejto normy nedáva za cieľ ani po marcových parlamentných voľbách. Nič na tom nezmenil ani spis Gorila, ktorý opisuje údajné schôdzky predstaviteľov Penty s politikmi v konšpiračnom byte.

Dospiva: Zákon o lobingu treba
„Bol by nezmysel si myslieť, že sa veľký biznis dá robiť bez stretávania sa s politikmi, robia to všetky veľké finančné skupiny,“ uviedol jeden zo spoločníkov Penty Marek Dospiva pre české Hospodárske noviny. Finančník sa domnieva, že zákon o lobingu treba. „My budeme len radi, pretože prestaneme byť podozrievaní, že keď sa s niekým náhodou stretnete, je to automaticky „nekalá“ schôdzka,“ vysvetlil.

Reguláciu stretnutí zástupcov štátu s členmi súkromného sektora nemá vo volebnom programe skoro žiadna strana. Výnimkou je KDH. „Pre prehĺbenie transparentnosti verejného života navrhujeme prijatie právnej úpravy o lobingu,“ uvádza sa v ich programe. Podľa hovorcu Mateja Kováča chcú zaviesť evidenciu stretnutí politikov s podnikateľmi vrátane obsahu schôdzok. S týmto zámerom KDH v nasledujúcom volebnom období zrejme nepochodí.

Opäť príde len na debaty
Liberáli zákon o lobingu nepodporujú. „Nie je to protikorupčné riešenie, len upravuje vzťahy medzi podnikateľmi a politikmi, ale korupcia beží paralelne,“ myslí si Kamil Krnáč (SaS). Úpravy lobingu nemajú medzi prioritami ani ďalšie pravicové strany. „Som pripravená viesť debaty o zákone o lobingu,“ uviedla napriek tomu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Podľa Gábora Gála z Mosta-Híd sa strana principiálne nebráni takémuto zákonu. „Aby sme ľudí nenútili stretávať sa v konšpiračných bytoch,“ vysvetlil, prečo by návrh pravdepodobne podporil. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič by si na kontakty politikov s podnikateľmi posvietil po svojom. „Detektor lži raz ročne by stačil na očistu politiky,“ uviedol. Ani najsilnejšia strana Smer-SD nemá úpravu lobingu v programe. „Sú aj lepšie prostriedky, akými je možné bojovať proti korupcií,“ reagoval poslanec Róbert Madej.

Tajné schôdzky
Údajný spis SIS Gorila nie je jediným prípadom, keď sa začalo verejne hovoriť o schôdzkach ústavných činiteľov s vplyvnými podnikateľmi. Pred takmer štyrmi roky prijal vtedajší minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) pozvanie od Ivana Jakaboviča (J&T) na jachtu v Monaku. Richard Sulík (SaS) sa zas ako predseda parlamentu potajme stretával s podnikateľom Mariánom Kočnerom v čase voľby generálneho prokurátora.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:41