StoryEditor

Do protestu sa zapojili stovky študentov, Fico to nechápe

30.11.2012, 10:07
Autor:
TASR, redTASR, red
Pred Úradom vlády protestovali stovky učiteľov a študentov, ktorí pokračujú v štrajku.

Na avizované protestné zhromaždenie učiteľov i študentov bratislavských škôl, ktorí pokračujú v štrajku, prišlo pred Úrad vlády SR takmer 700 ľudí. Po približne 45-minútovom zhromaždení, v ktorom odzneli prejavy zástupcov jednotlivých škôl, sa dav vybral smerom k Národnej rade SR.

Verejné zhromaždenie prišli podporiť zástupcovia stredných i základných škôl z celej Bratislavy. Predseda odborového združenia z Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave Slavomír Drahoš pre TASR uviedol, že takýto počet zúčastnených nečakal. "Očakávali sme tak do 500 ľudí, z tejto účasti som príjemne prekvapený a nadšený." Účastníci protestného zhromaždenia sa o búrlivú atmosféru postarali ampliónmi, píšťalkami i skandovaním. V rukách mnohých sa objavili transparenty ako napr. „Menej politikom, viac učiteľom“, „Chudobné školstvo rovná sa nevzdelaný národ“, nechýbali narážky na vedenie školských odborov v podobe transparentu „Odborári, za čo ste nás predali?“.

"Nerozumieme dnešnému protestu pred Úradom vlády, keďže vláda na čele s premiérom Robertom Ficom napriek prerušeniu štrajku počas dňa aj v noci rokuje o zlepšení podmienok pre učiteľov," reagovala dnes hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková. Dodala, že vláda SR víta konštruktívny prístup väčšiny škôl na Slovensku, kde sa učitelia i žiaci vrátili do tried.

Jeden z prvých rečníkov, učiteľ dejepisu z Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru Branislav Kočan sa prítomným prihovoril slovami, že je na tomto zhromaždení preto, lebo už má toho dosť. "Mám dosť prázdnych sľubov, odsúvania problémov v školstve, dohôd za zatvorenými dverami, výhovoriek na zložitú ekonomickú situáciu." Dodal, že by rád učil a naplno sa venoval svojej profesii. "To znamená, žeby som si nemusel privyrábať v ďalšom zamestnaní."

Robert Beutilhauser z Gymnázia Metodova sa najmä k študentom obrátil so slovami, že sú budúcnosťou národa, a preto sa o svoju budúcnosť musia postarať. "Spoločne dokážeme, že veci sa dajú zmeniť, v tom prípade sa môže zmeniť aj celá spoločnosť."

Diana Ghaniová z Gymnázia Ladislava Sáru pre TASR na záver zhromaždenia dodala, že pre splnenie požiadaviek zamestnancov školstva bude dôležité, aby takýto nesúhlas dokázali vyjadriť aj ostatné školy po celom Slovensku. "Myslím si, že takto by to mohlo byť reálnejšie."

Na protest pred Úrad vlády SR dnes odišli aj niektoré učiteľky z bratislavskej ZŠ s MŠ pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím na Drotárskej ceste. Jedna mamička, ktorej dieťa navštevuje túto škôlku, pre TASR povedala, že pri príchode im učiteľky odporučili dieťa zobrať radšej domov, keďže škôlka je v štrajku. "Dala som výslovný zákaz, aby takto rodičov informovali. Po zvážení, koľko detí prišlo do materskej školy, si dve učiteľky zobrali dovolenku a povedali, že idú na protestné zhromaždenie," povedala riaditeľka školy Ľubica Jägrová. V škôlke je 12 detí a podľa riaditeľky majú zabezpečenú pedagogickú starostlivosť. Škola je podľa nej v riadnej prevádzke.

01 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAD Prešov zatiaľ v červených číslach 02 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PJ Bike prepúšťať nebude
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:44