StoryEditor

Opozícia: Fico vytvoril majstrovské dielo populizmu

03.05.2012, 17:00
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Premiér Robert Fico si dnes vypočul spŕšku kritiky voči programovému vyhláseniu vlády.

Opoziční lídri mu vyčítajú hlavne nekonkrétnosť, populizmus a nízku odbornosť. Žiadna z opozičných strán ho nepodporí.

Nizka latka
"Miera konkrétnosti vládneho programu je veľmi nízka. Vláda si nastavila latku príliš nízko tak, aby ju mohla pohodlne prekročiť. Tam, kde nie sú merateľné ciele, tam nie je možná reálna kontrola a odpočet. Programové vyhlásenie je bianko šekom pre ministrov, ktorí sa buď príliš nenarobia alebo budú môcť urobiť prakticky čokoľvek," hodnotila kandidátka na predsedníčku SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Pre šéfa KDH je programové vyhlásenie vlády majstrovské dielo populizmu. Vládny program KDH podľa neho ako celok strana nepodporí. Je však pripravená podporiť čiastkové opatrenia prospešné pre občanov. Kresťanskí demokrati sú ochotní diskutovať o znížení počtu mandátov, o princípe jeden mandát stačí, trestnoprávnej zodpovednosti firiem, o účinnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku či o zákone o lobingu. V týchto oblastiach Figeľ podáva Ficovej vláde ruku na spoluprácu.

Rovnako je KDH ochotné podporiť dobré protikorupčné opatrenia, volá aj po prepojení vzdelávania s podnikaním, boji s daňovými únikmi, odmieta predražené diaľnice a vláde praje dynamiku v ich stavaní. "Pretože Slovensko a regióny ju potrebujú," vysvetlil Figeľ.

Miškov: Fico buduje štátneho molocha
Kľúčový dokument novej vlády nešetril kritikou ani podpredseda SaS Juraj Miškov. "V Programovom vyhlásení vlády sa vaša vláda prihlásila nie k budovaniu štátu, ale k budovaniu štátneho molocha, biblického Leviathana, ktorý bude trestať úspešných, uvaľovať dane na pracujúcich, kontrolovať, čo robíte vo vlastnej spálni a neustále ľuďom vyťahovať viac a viac peňazí z peňaženiek. Nielen tých bohatých, ale všetkých," zhodnotil dokument.

Poukázal na to, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce zrušiť rovnú daň, obrať ľudí o budúce dôchodky, brať peniaze živnostníkom a dohodárom, výsluhové dôchodky policajtom, mladým rodinám siahnuť na rodičovské príspevky a príspevky na dieťa. Miškov Ficov kabinet varuje, že ak tieto kroky podnikne a bude v nich pokračovať, "v priebehu niekoľkých rokov dorazí strednú vrstvu".

Podľa predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa slov strana, ktorá vládne sama, by mala mať ambicióznejšie a konkrétnejšie ciele. "Aj preto ho Most-Híd nepodporí," avizoval Solymos, ktorý je presvedčený, že Programové vyhlásenie veľa istoty občanom neponúka.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už dopredu na margo výčitiek o nekonkrétnosti vládneho programu poznamenal, že jeho vládny program obsahuje politiky a trendy. Opozícii odporúča, aby nevyčítala dokumentu nekonkrétnosť, pretože vládny program jej bývalého kabinetu pod vedením Ivety Radičovej bol horší. "Pozrel som si včera programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej. Máte tam dva konkrétne údaje na 50 stranách. Prečo nám teda vyčítate nekonkrétnosť?" uzavrel Fico.


Povedali o programe vlády

Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) 
"Od momentu volieb, kedy bolo jasné, že Slovensko bude mať vládu jednej strany, sledujem to, že táto strana znižuje latku očakávania ľudí. Sľubovali sa istoty, vzbudzovali ste veľké očakávania, ale táto komunikačná stratégia smeruje k tomu, aby sa ľudia nastavili na realitu a neboli o štyri roky sklamaní a nespokojní."

Miroslav Číž (Smer-SD) 
"Napriek tomu, že v európskom prostredí zaznievajú hlasy o potrebe zásadnej zmeny v hodnotení ekonomických teórií. Politickí vodcovia nemajú žiadnu ekonomickú teóriu, ktorej by mohli dôverovať.".


Martin Poliačik (SaS) 
"Európska cesta nie je až tak hodná nasledovania, pretože maastrichtské kritéria už sú dávno v popole, 3-% deficit už nemá takmer žiadna krajina."

 

László Solymos (Most-Híd) 
"Chápem, že sa tam nedá dať všetko, ale medzi málo a veľa faktami je široký priestor, ktorý tento dokument nevypĺňa."

 

Ján Figeľ (KDH) 
"Štát by mal motivovať ľudí k sporivosti, pretože je to opak zadlžovania. Pomôž si človeče, aj štát ti pomôže."

 


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:22