StoryEditor

Lajčák pre HN: Imidž bude lepší, neťaží nás SNS

05.04.2012, 00:00

Slovensko bude dobrým susedom, hovorí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ako nestraník zasadne do vlády Roberta Fica už po druhý raz. Obetoval pre to vysoký post diplomata EÚ.

Prečo ste sa rozhodli ísť znovu do vlády s Robertom Ficom?
Odchádzal som z práce, ktorá mi sedela a v ktorej som sa cítil veľmi dobre, ale možnosť pracovať pre svoju krajinu je naozaj veľkou výzvou. Mandát tejto vlády je veľmi silný. Niet sa za koho skrývať a na čo vyhovárať. Veľmi dôležité je, že toto bude silno proeurópska vláda.

V čom to bude pre vás iné ako pred šiestimi rokmi?
Vláda nemá záťaž koaličných partnerov, ktorí mali veľmi problematické renomé v zahraničí a z ktorých jeden, konkrétne SNS, neustále oslabovala zahraničnopolitické postavenie vlády a Slovenska. Toto je zásadná zmena.

Vzťahy s Maďarskom teda budú lepšie?

Očakávam dobré susedské vzťahy, ktoré budú odrážať našu spoločnú minulosť a skutočnosť, že sme spojenci. Očakávam, že tak maďarská, ako aj slovenská vláda, sa bude prioritne zaoberať riešením vlastných výziev v ekonomickej a sociálnej oblasti. Ak budú nejaké otázky, budeme ich riešiť za rokovacím stolom a budeme vynášať stanoviská nie na základe dojmov a pocitov, ale na základe analýzy a porovnania reálneho stavu s európskymi štandardmi.

Mal by sa podľa vás meniť zákon o štátnom občianstve?
Je to téma, ktorej budeme venovať pozornosť. Nebolo by odo mňa rozumné, aby som v tejto chvíli hovoril svoj názor. Samozrejme, je to jedna z otázok, ktorú mám na stole a ktorej sa budem venovať nielen ja, ale aj ostatní členovia vlády

Čo bude pre vás prvoradé?
Európska politika. Čaká nás zodpovedná úloha, a tou je príprava predsedníctva Slovenskej republiky v únii. Druhou prioritou je jednotné pôsobenie smerom do zahraničia, pokiaľ ide o naše ekonomické záujmy. Rovnako dôležité je, aby sme boli stabilným, dobrým susedom a partnerom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:36