StoryEditor

Úrad porušil zákon. Viackrát

28.05.2013, 00:00
Úrad verejného zdravotníctva pri obstarávaní zákazky v hodnote viac ako 1,8 milióna eur hneď niekoľkokrát porušil zákon.

Okrem iného napríklad posadil do hodnotiacej komisie zamestnanca, ktorý pracoval aj pre jedného z uchádzačov.

„Bol identifikovaný konflikt záujmov vzhľadom na skutočnosť,, že členom komisie nesmie byť osoba, ktorá je, alebo v čase jedného roka pred vymenovaním za člena komisie, bola zamestnancom uchádzača,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Práve rezort zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, pod ktorý úrad spadá, odhalil v rámci kontrol aj ďalšie pochybenia.

Prídu takmer o pol milióna
Okrem konflitku záujmov úrad porušil zákon tým, že stanovil krátku lehotu na prijímanie žiadostí o poskytnutie súťažných podkladov. Neprimerané mali byť aj podmienky účasti v obstarávaní týkajúce sa finančného alebo ekonomického postavenia a technickej a odbornej spôsobilosti.

Sporné obstarávanie bolo v hodnote 1,8 milióna eur a predmetom zákazky tvorba a realizácia vzdelávacích programov regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Peniaze naň dostal úrad z eurofondov, o časť z nich, viac ako 455-tisíc eur, mal úrad podľa rozhodnutia ministerstva prísť.

HN žiadali úrad o vyjadrenie ešte minulý týždeň. Doteraz odpovede nezaslal, ale požiadal o predlženie termínu do konca tohto týždňa.

Neboli jediní
Úrad nebol jediný, ktorý pochybil. Kontroly odhalili porušenia aj pri eseročke RZP – Asistenčné služby. Tá mala diskriminovať potenciálnych uchádzačov tým, že stanovila neprimerané požiadavky na finančného manažéra, ktorého služby si objednávala. Mal mať konkrétne určenú licenciu a certifikát a 10 rokov praxe. Konateľ firmy Michal Bahelka sa voči konštatovaniam rezortu ohradil, že zákon o verejnom obstarávaní neporušili a ani nemali povinnosť sa ho pridržiavať. „Uskutočnili sme výber finančného manažéra formou obchodnej verejnej súťaže. Kritériá boli stanovené tak, aby sme zabezpečili bezproblémovú realizáciu projektu vzdelávania najmä z hľadiska vysokej administratívnej náročnosti,“ povedal Bahelka. Do súťaže sa podľa neho prihlásili traja uchádzači a vybrali toho s najnižšou ponuku.

RZP pri vyhlásení súťaže komunikovalo aj s Úradom pre verejné obstarávanie. Ten im poslal metodické usmernenie, z ktorého malo vyplývať, že sa na nich zákon o verejnom obstarávaní nevzťahuje. Na koho strane je pravda, sa podľa právnika Mareka Šmida z advokátskej kancelárie Maple&Fish hodnotí ťažko. V čase spornej súťaže bola totiž legislatíva a rozhodovacia prax slovenských a európskych orgánov nejednotné natoľko, že sa k tomu nedá jednoznačne vyjadriť. „Bolo by vhodné vedieť, o aké ustanovenia zákona a rozhodnutia sa opierala spoločnosť RZP. Tieto dôvody by musela neskôr aj obhájiť,“ dodal Šmid.

Rezort uložil spoločnosti korekciu 4 176 eur. Podľa Bahelku sa proti „pokute“ oficiálne neohradili, keďže ich projekt bol už rozbehnutý a časový výpadok by im mohol spôsobiť väčšie škody.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:30