StoryEditor

Divoká voda v Čunove príde o tisíce eur

07.06.2013, 00:00

Škody v tisícoch eur, finančné straty na tržbách a vyľudnený areál. Aj takéto dôsledky má viac ako desať metrová hladina Dunaja na areál vodných športov Divoká voda v Čuňove. Dva hlavné umelé kanály, ktoré ústia priamo do Dunaja, sa stratili pod hlbokou vodou. „V roku 2002 tu bola povodeň, ale zďaleka nie takých rozmerov, ako dnes,“ konštatuje riaditeľ Hotela a areálu Divoká voda Michal Salva. Hladina podľa neho stúpla o sedem až osem metrov.

Zrušené akcie
Na športovisku, kde trénujú aj trojnásobní olympijskí víťazi Peter a Pavol Hochschornerovci, či majsterka sveta Jana Dukátová, voda zaplavila slalomové trate, mostíky, hlavnú tribúnu, bufety aj cieľový domček. Vstup na vodu vodohospodári zakázali. Areálu to spôsobilo nemalé problémy, nakoľko klienti rušia naplánované akcie a rezervácie. „Tým pádom sme prišli o veľké tržby. Aj športovci, ktorí sem chceli prísť trénovať z iných krajín, to museli odložiť,“ dodáva Salva.

Na tržbách podľa neho prídu o viac ako desať tisíc eur. Spočítané pritom ešte nemajú škody na majetku. „Máme zaplavený interiér pod tribúnov. Musíme vybrať chladničky, pretože bufet je úplne zničený a určite aj záchody,“ opisuje situáciu športový koordinátor na Divokej vode Matej Vaško. Jeho kolega Ján Slančík nám ukazuje na cieľový domček, kde mávajú aj bufet. „V roku 2002 bol suchý, dnes je pod vodou.“

Podľa riaditeľa Salvu ak voda opadne do nedele, pokúsia sa areál sprístupniť do týždňa. Záležať to ale bude v prvom rade od toho, v akom rozsahu budú kanály a okolie znečistené od bahna. „Uvidíme, ako dlho bude treba čistiť a odstraňovať škody,“ hovorí Salva.

Dunaj sa ďalej rozpínal
Rozvodený Dunaj držal aj počas včerajšieho dňa v napätí obyvateľov hlavného mesta. Najmä v časti Devín, kde museli evakuovať niekoľko obyvateľov. Pre zvýšenie bezpečnosti mestská časť Staré mesto dokonca uzavrela Starý most. Voda v tých miestach nebezpečne stúpala. „V noci zo stredy na štvrtok nastavovali hrádzu na Fajnorovom nábreží pri Starom moste,“ uviedol hovorca Starého mesta Tomáš Halán.

V bezprostrednej blízkosti stúpajúcej vody je budova Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Podľa doktoranta Miroslava Celera sa to však na chode školy zatiaľ neodráža. „Nepripravujú nás na žiadnu evakuáciu,“ povedal. Slovenské národné múzeum, ktoré sídli vedľa preistotu uzavreli, nehlásia však podľa Halána žiadne priesaky. „Evakuovali všetky cenné predmety z pivničných priestorov, keďže sa nachádzajú v tesnej blízkosti Dunaja.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:14