StoryEditor

Vášáryová tvrdo aj o Slovákoch: Sme ochotní kolaborovať a hajlovať

07.10.2015, 16:56
Autor:
chocho

"Keby na talianskych brehoch pristálo 600 psov, ľudia by ich okamžite chceli zachrániť, utečenci ich tak nezaujímajú," začal rozhovor s Magdou Vášáryovou moderátor českej spravodajskej televízie ČT24 jej citátom, ktorý povedala v pražskej Knižnici Václava Havla.

Známa slovenská herečka a opozičná poslankyňa sa v priamom prenose vyjadrovala k téme utečencov. "Ja mám dnes mailovú schránku zahltenú asi 250 prosbami, aby som v utorok hlasovala za zákon o psoch, ale nikdy som nedostala 250 mailov, aby sme zachránili 60-tisíc sýrskych detí," povedala.

 

"Kresťanstvo berieme len ako folklór a chodíme si do kostola na ospravedlnenie našich hriechov ... Ja si robím veľké starosti, že jednoducho tie deti sa na nás dívajú a vedia, že všetky tie rečičky o tom, že máme milovať blížneho ako seba samého a že máme byť pohostinní, že to všetko neplatí, že platí len jediné - chrániť si vlastnú kožu a vykašlať sa na ostatných."

"No ide o to, že čo považujeme, za svoje hodnoty. Ja si myslím, že sme prestrašení z jednej veci, my tu v strednej Európe. My sme si absolútne vedomí toho, že sme za akúkoľvek funkciu sa ochotní vzdať čohokoľvek a nielen našej viery," povedala Vášáryová k poznámke moderátora, či práve odmietavý postoj k utečencom, nie je obrana našich hodnôt. "Nakoniec sme to za posledných sto rokov urobili niekoľkokrát. My vieme veľmi dobre, že sme ochotní kolaborovať za čokoľvek, za akúkoľvek malú istotu, že sa vzdáme čohokoľvek a budeme síce hajlovať s katolíckou cirkvou pre fašistický režim, ale na druhej strane hneď vzápätí, niekoľko rokov po tom, budeme zatvárať kláštory a zohyzďovať mníšky," dodala.

Na reakciu moderátora, že stredoeurópske dejiny sú zložité a či nejde o zjednodušenie, povedala, že "my si stále myslíme, že sme len obeťou všetkého. Obeťou rozhodnutia Bruselu, rozhodnutia Spojených štátov.

Príčinu postojov stredoeurópskych politikov k utečeneckej kríze a kvótam vidí jasne. "Na Slovensku sú voľby v marci, v Poľsku sú voľby o dva týždne a prestrašené tetky a ujkovia pôjdu voliť tých, ktorí im hovoria: Nikoho sem nepustíme, nebojte sa, budete tu v bezpečí a všetko bude tak ako to vždy bolo."

Na otázku moderátora, či by politici mali ísť proti vôli ľudí, keď napríklad na Slovensku je podľa prieskumu proti imigrantom 70 percent obyvateľov, odpovedala: "No mali by ísť, aspoň teda tí politici, ktorí chcú byť pre budúcnosť a pre históriu štátnikmi. Nehnevajte sa, vy Česi máte človeka, ktorý sa postavil tomu, musel dokonca emigrovať, lebo ste ho išli pozabíjať - Masaryka, keď sa postavil proti všetkým tým falošným veciam alebo proti tej antisemitskej kampani."

So slovami "ďakujem, že ste ma pozvali, slovenská televízia ma nepozve," ukončila Magda Vášáryová rozhovor.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:            

Zdroj: YouTube

01 - Modified: 2007-10-06 15:24:44 - Feat.: 0 - Title: Takmer 13 % Talianov žilo vlani v "relatívnej" chudobe
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:08