StoryEditor

Závislosť od fosílnych zdrojov z Ruska ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska

04.10.2014, 17:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Jednostranná závislosť od fosílnych energetických zdrojov z Ruska ohrozuje energetickú bezpečnosť SR a je preto načase podniknúť konkrétne kroky, ktoré túto skutočnosť zmenia. Uviedla to v súvislosti s pretrvávajúcimi zníženými dodávkami plynu z Ruska Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI).

"Podľa aktuálnych informácií na Slovensko prichádza v súčasnom období menej plynu než obvykle. Hoci pokles dodávok zatiaľ neohrozuje našu ekonomiku ani domácnosti, rozhodne nastoľuje otázku energetickej bezpečnosti našej krajiny," zdôraznila asociácia.

"Náš názor nevychádza z antipatie voči Rusku, z pohnútok vytvárať na Rusko tlak ani z akejkoľvek inej politickej motivácie. Sme presvedčení, že akákoľvek závislosť a jednostrannosť nie je pre krajinu dobrá. O potrebe diverzifikovať energetické zdroje sa hovorí už dávno. Súčasný vývoj však tento problém nastoľuje veľmi naliehavo," ozrejmil zastupujúci riaditeľ SAPI Pavel Šimon.

"Práve súčasné obdobie však ponúka neopakovateľnú príležitosť zmeniť tento stereotyp, a to hneď z dvoch dôvodov. Tým prvým je riziko, že plynulé zásobovanie surovinami z Ruska bude ohrozené pre pokračujúcu krízu na Ukrajine. Druhým a pozitívnym motívom je však čoraz zreteľnejšia a čoraz reálnejšia alternatíva, ktorú predstavujú obnoviteľné zdroje energie (OZE). Tým skôr, že sa zdroj vlastnej energie stáva dostupný aj pre občanov, ktorí o takéto riešenie prejavujú čoraz väčší záujem," povedal.

SAPI preto považuje za nevyhnutné vytvoriť rámec na podporu majiteľov vlastného zdroja energie z eurofondov tak, ako to počas roka avizoval Úrad vlády SR. Asociácia chce tiež znovu otvoriť diskusiu o tzv. G-komponente, čiže poplatku, ktorý zaťažuje všetkých slovenských výrobcov energie. A do tretice SAPI verí, že sa diverzifikácia zdrojov energie konečne dostane do centra verejnej diskusie.

"Ak túto tému neotvoria politici, začnú ju otvárať občania. Dnes už nie je nutné, aby sa problém riešil plošne prijímaním komplikovaných politických rozhodnutí. Energetickú bezpečnosť a nezávislosť krajiny reálne posilňuje každý energetický nezávislý občan. A práve tento občan si zaslúži našu pozornosť a podporu," dodal Šimon.

SAPI je záujmové združenie právnických osôb pôsobiacich vo fotovoltickom priemysle, ktoré vzniklo v polovici roka 2010. Cieľom SAPI je trvalo podporovať všetky OZE a rozvoj fotovoltického priemyslu na Slovensku.

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič v Rusku
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:32