StoryEditor

Nebažím po tom, aby na Rusko uvalili ďalšie sankcie, tvrdí Fico

14.04.2015, 12:35
Autor:
TASRTASR


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Baumann

Slovensko trápi napätá situácia na východe Ukrajiny, pretože sa dotýka celej Európy aj sveta. Ako poznamenal premiér Robert Fico na dnešnej hodnotiacej konferencii o zahraničnej politike SR na pôde ministerstva zahraničných vecí, anexiou Krymu prišlo k porušeniu medzinárodného práva, ktoré zmenilo medzinárodné vzťahy.

"Európska únia a Rusko, kedysi strategickí partneri, dnes komunikujú prostredníctvom sankcií a vedú ekonomickú vojnu. Takýto prístup škodí všetkým a nemali by sme sa utešovať, že Rusko nimi trpí viac," pripomenul.

Fico: Vždy budem myslieť na občanov

Fico má záujem o spoluprácu na úrovni civilizovaných partnerov, ktorým to prináša vzájomný úžitok. "Nebažím po ďalšom sankcionovaní Ruska. Naopak, zasadzujem sa veľmi otvorene za hľadanie riešenia a dialógu," zdôraznil s tým, že vojenské riešenie situáciu na Ukrajine nevyrieši.

To by totiž viedlo k ďalším obetiam na oboch stranách. Na akékoľvek možnosti týkajúce sa dodávok zbraní či rozširovania vojenského potenciálu sa pozerá s veľkou skepsou.

K ničomu to nebude viesť, pretože nie je šanca, aby vojenské riešenie prinieslo v krátkom čase akýkoľvek úspech," dodal.

Deklaroval, že ako premiér bude pri zahraničnopolitických krokoch vždy brať do úvahy ich dosah na občanov. To, že nevystupuje pravidelne s vyjadreniami odsudzujúcimi Rusko podľa neho neznamená, že jeho vláda rezignovala na hodnoty, ktoré Slovensko a jej občania vyznávajú.

Dali sme to jasne najavo aj na pôde EÚ, kde sa Slovensko vždy pripojilo k spoločným pozíciám. Urobíme tak aj v budúcnosti, ak budú odôvodnené," deklaroval.

„Budeme obhajovať slovenské záujmy“

Súčasne však potvrdil, že Slovensko bude na rokovaniach únie naďalej vytrvalo obhajovať slovenské záujmy. "Sme suverénna a slobodná krajina. Máme právo presadzovať svoje názory do samého konca, ale nikdy nepôjdeme proti jednote medzinárodných organizácií, predovšetkým EÚ a Severoatlantickej aliancie," podčiarkol s tým, že skôr či neskôr musí prísť k systémovému dialógu s Ruskom.

Je presvedčený o tom, že Ukrajinu ešte čaká veľmi tŕnistá cesta k stabilite a prosperite. Verí však, že sa jej to s medzinárodnou podporou podarí.

Cestu európskej integrácie, ktorú si Kyjev vybral, Slovensko rešpektuje. Všeliekom však podľa neho nie je narastajúca finančná pomoc zo strany EÚ, USA a Medzinárodného menového fondu.

Tá, ako poznamenal, môže napomôcť pri prekonávaní najkritickejšieho obdobia pre ukrajinské hospodárstvo, ale z dlhodobého hľadiska musia situáciu meniť samotní ukrajinskí predstavitelia. "Ak budú čakať, že to niekto urobí za nich, čakajú márne. Reformy nikto nemôže robiť za nich," upozornil Fico.

 

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nelegálneho softvéru je stále veľa
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:31