StoryEditor

Fico kritizoval európske veľmoci: Kričia, až keď sa ich téma utečencov týka

25.06.2015, 13:07
Autor:
TASRTASR

Problém migrantov sa vyostril, lebo veľké krajiny si ho riešia na úkor malých. Na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti to krátko pred odletom na dvojdňový summit Európskej rady v Bruseli vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Veľké krajiny si hovoria, že prečo by mali všetci utečenci skončiť u nich, keď sa vedia podeliť s malými krajinami. Keď sa migranti valili do Maďarska či na Maltu, otvárali sa povinné kvóty? Každému to bolo jedno. Až keď sú ohrozené záujmy veľkých štátov, kričia, že nechceme tých úbožiakov prijať," povedal Fico.

Podľa svojich slov však nemá predstavu, čo sa bude na summite diať. "Ja idem so silným mandátom NR SR, ktorý mi neumožňuje súhlasiť s predloženým návrhom povinných kvót," deklaroval Fico.

Zároveň sa pýtal na ďalší postup. "Ak Európska rada neprijme závery o povinných kvótach a Európska komisia (EK) napriek tomu prijme toto rozhodnutie, ktoré získa kvalifikovanú väčšinu v štátoch EÚ, čo máme robiť? Potom by sme sa mali spýtať verejnosti v referende, či to chce, alebo nie. Ak ľudia neprídu na referendum, je im to zjavne jedno. Ak povedia nie povinným kvótam, viem si predstaviť, že vláda bude inak rokovať s EK. Podstatné je mať silný mandát od verejnosti," podotkol s tým, že referendum je stále len v rovine možných nástrojov.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

Fico zároveň avizoval, že na summite bude slovenská delegácia presviedčať EK, aby sa bilaterálne rokovalo o dobrovoľných príspevkoch SR k problematike migrantov.

S povinnými kvótami majú problém Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko aj Španielsko.

Španielska vláda nie je proti systému kvót, kritizuje skôr algoritmus, ktorý EK použila pre rozdelenie nelegálnych prisťahovalcov medzi členské krajiny. Kritiku vyslovilo tiež Francúzsko.

Naopak, za je Nemecko, Švédsko, Taliansko, Grécko, Malta a Cyprus. Berlín okrem toho tlačí na Atény a Rím, aby si spravili poriadok s nelegálnymi migrantmi na svojom území tak, aby sa nedostávali bez ukončenia azylového procesu ďalej do Európy.

Na margo Grécka, ktorého situácia tiež bude predmetom dvojdňového summitu Európskej rady, Fico uviedol, že stále nie je dohoda medzi Helénskou republikou a veriteľmi. "Je preto možné, že summit bude pokračovať aj v sobotu (27.6.) a v nedeľu (28.6.) ako summit eurozóny. Zhodneme sa asi na postoji, že bolo by lepšie, keby Grécko v eurozóne zostalo, ale nie za každú cenu. Musíme byť preto pripravení aj na katastrofický scenár," upozornil šéf exekutívy.

Fico zároveň povedal, že ak dnes nedôjde k dohode, musí sa začať pripravovať aj variant B. "Túto informáciu som dnes dostal od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD)," vysvetlil.

 

01 - Modified: 2007-07-04 11:55:50 - Feat.: 0 - Title: Wimbledon zažíva najväčšie meškanie za štvrť storočia
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:37