StoryEditor

Veľká voda opustila Slovensko, vydýchla si aj Budapešť

09.06.2013, 00:05
Autor:
tasr, redtasr, red
Sledujeme online | Dunaj sa na juhu Slovenska ustálil, platia však výstrahy pred búrkami.

21:30 V Bratislave klesol Dunaj o tri metre

Hladina Dunaja na Slovensku naďalej klesá. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu výška hladiny v Devíne (677 cm) a v Bratislave (731 cm) sa znížila na úroveň, ktorá zodpovedá prvému stupňu povodňovej aktivity. Dunaj postupne klesá aj v Medveďove (886 cm), Komárne (865 cm) a v Štúrove (803 cm). Naďalej však jeho výška zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Klesá aj rieka Morava pri obci Vysoká pri Morave. Výška hladiny aktuálne dosahuje hodnotu 460 centimetrov, čo zodpovedá druhému stupňu povodňovej aktivity. Stále platí hydrologická výstraha tretieho stupňa pred povodňami v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky - juh. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Malacky a Senec. V Bratislavskom okrese platí výstraha prvého stupňa.

17:30 V Budapešti už voda nestúpa

Hladina Dunaja v Budapešti dosiahla výšku 890 centimetrov a ďalej už nestúpa, vyhlásil dnes podvečer primátor mesta István Tarlós, podľa ktorého hrádze musia vydržať do stredy. Podľa agentúry MTI Tarlós na Margitinom ostrove, ktorý je najviac ohrozeným miestom metropoly, povedal, že nie je potrebné sa obávať väčších problémov. "Priesaky sú, ale to je prirodzené," zdôraznil. Pomoc dobrovoľníkov potrebujú ešte na niekoľkých miestach - v Strednom Budíne, na Rímskom nábreží a na Batthyányovom námestí. Pôvodne vodohospodári avizovali kulmináciu rieky pri výške hladiny okolo 896 centimetrov.

16:41 Pri Gabčíkove stúpa spodná voda

Lokalitu medzi Vodným dielom Gabčíkovo (VDG) a starým korytom Dunaja zaliala spodná voda. Mimoriadna situácia v okrese Dunajská Streda v povodňovej oblasti naďalej platí. Rozhodol o tom krízový štáb na dnešnom zasadnutí. TASR o tom informoval prednosta Obvodného úradu Dunajská Streda Richard Kmeť. "Hladina rieky Dunaj klesá, ale podzemné vody stúpajú. Ohrozenie obyvateľstva a majetkov platí naďalej. Príkazy o zákaze vstupu do ohrozeného územia ďalej platia," uviedol prednosta s tým, že prechod cez Vodné dielo Gabčíkovo, ako aj na hrádzach Dunaja je umožnený len obyvateľom okresu Dunajská Streda bývajúcim v tomto priestore. Ako Kmeť povedal, cesta medzi obcami Sap a Medveďov, ako aj Gabčíkovo a Bodíky, je naďalej uzavretá.

15:35 Vláda ide riešiť komáre

Vláda SR sa bude snažiť čo najrýchlejšie reagovať na problémy s komármi, ktoré sa po povodniach budú vyskytovať v povodí riek. V dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). "Komáre budú vecou, ktorá bude, dá sa povedať, takou epidémiou. Určite sa budeme snažiť reagovať čo najrýchlejšie. V stredu budeme prijímať rozhodnutia, ktoré budú rýchlou, jasnou a efektívnou reakciou," uviedol Kaliňák.


Zaplavená časť Komárna. Snímka: TASR/Henrich Mišovič

13:58 Otvorené nábrežie

Fajnorovo nábrežie v Bratislave je opäť prejazdé. Uzavreté bolo dnes dopoludnia z dôvodu demontáže protipovodňových zábran.

12:33 Vodu v Devínskej novej Vsi vyhlásili za nepitnú

Vo vode v domácnostiach niektorých častí bratislavskej Devínskej Novej Vsi bola prekročená prípustná miera chlóru. Pred poludním ju preto až do odvolania vyhlásili za nepitnú. Obyvatelia ju zatiaľ môžu používať len ako úžitkovú.     

"Kvôli ochráneniu vody z dôvodu možnej kontaminácie muselo dôjsť k väčšiemu chlórovaniu vody," vysvetlil vedúci krízového štábu v Bratislave Ľubomír Andrassy. Tvrdí však, že nie je dôvod na paniku, robili bežné opatrenie pre povodne. Zásobovanie obyvateľov pitnou vodou bude zabezpečené prostredníctvom cisterien Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). "Ak sa však voda prevarí, je konzumná," podotkol Andrassy.

11:57 V Devíne ochranné hradenie ostáva

Na hornom toku Dunaja na slovenskej strane zaznamenal Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) výrazný pokles hladín. TASR o tom informoval hovorca SVP Ľuboš Krno.     

V Devíne klesla hladina o 11.30 h na 726 centimetrov (cm) a neustále klesá, táto výška zodpovedá úrovni prvého stupňa protipovodňovej aktivity. V Bratislave platí stále druhý stupeň protipovodňovej aktivity, o 11. h dosahovala hladina 785 cm.     

Všetky mobilné hradenia v Bratislave na petržalskej strane v sobotu (8. 6.) kompletne demontovali. Dnes ich odstraňujú od Starého mosta po Most SNP.     

Keďže sa očakávajú intenzívne zrážky, preventívne zostanú na Slovanskom nábreží v Devíne a pod devínskym bralom.

11:51 Dunaj by mal v Štúrove klesať od obeda

Hladina Dunaja v Štúrove dosahuje v súčasnoti 810 centimetrov. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboša Krnu približne od druhej hodiny rannej osciluje Dunaj v Štúrove na úrovni 811 až 812 centimetrov, od obedňajších hodín by mal začať pomaly klesať. „Žiadne výraznejšie priesaky sme v meste nezaznamenali, nová hrádza funguje bezchybne,“ konštatoval. Všetky cesty v meste sú zjazdné. Uzatvorený je len most Márie Valérie, pretože cesty v maďarskom Ostrihome na opačnej strane Dunaja sú zaliate.

11:10 Na Váhu pri Komárne posilňujú zemnú hrádzu

Podľa informácie Róberta Dobiho z komárňanského mestského úradu sa v súčasnosti posilňuje päta zemnej hrádze na Váhu pri Kameničnej. „Obyvatelia tejto lokality nie sú ohrození,“ informoval.  

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliama Pánskeho hasiči v súčasnosti vykonávajú sanačné práce pod hrádzovým telesom pri Novej Osade. „Zatiaľ sú tie práce účinné, bezprostredné ohrozenie hrádze nehrozí,“ uviedol. Zároveň konštatoval, že naďalej je potrebná pomoc dobrovoľníkov na plnenie vriec pieskom a ďalšie práce. „Kto má záujem pomáhať, je vítaný. Prihlásiť sa môže v budove policajnej stanice v Komárne.“

09:53 Problémy sú aj pri Štúrove

Hladina Dunaja v Štúrove sa v skorých ranných hodinách ustálila na úrovni 812 centimetrov. „Pohybuje sa od 809 do 812 centimetrov, no už nestúpa,“ potvrdil primátor Štúrova Ján Oravec. Voda v meste nespôsobila žiadne vážnejšie problémy, všetky cesty sú zjazdné. Uzatvorený je len most Márie Valérie, pretože cesty v maďarskom Ostrihome na opačnej strane Dunaja sú zaliate. Vážne problémy však voda spôsobuje na sútoku Hrona a Dunaja v Kamenici nad Hronom, kde sa v týchto chvíľach sústreďujú vojaci i hasiči.

09:20 Komárno potrebuje dobrovoľníkov

Napriek tomu, že hladina Dunaja v Komárne klesla oproti včerajšiemu maximu o sedem centimetrov na súčasných 881 centimetrov, voda naďalej robí vážne problémy. Vojaci, hasiči, policajti aj dobrovoľníci sa v týchto chvíľach sústreďujú na hrádzi medzi Komárnom a Kameničnou. „Na zemnej hrádzi zrejme niečo povolilo, sú tam vážne problémy. Prosíme dobrovoľníkov, aby sa hlásili v Komárne v budove policajnej stanice. Veľmi súrne ich potrebujeme na plnenie vriec pieskom aj na spevňovanie hrádze,“ informoval hovorca komárňanského mestského úradu Róbert Králik. Doteraz už bolo v Komárne naplnených vyše 40.000 vriec s pieskom, ktorými sa utesňujú priesaky a vývery. 


08:55 Voda uzavrela cestu

Z dôvodu priesakov vody na vozovku je uzatvorená cesta III/06329 od Trhovej Hradskej v smere na obec Trstice v okrese Dunajská Streda. Obchádzka je nasmerovaná cez obec Topoľníky. Uzávierka je vyznačená dopravným značením a závorami.

08:30 Dunaj sa na juhu Slovenska utálil

Hladina Dunaja v južných okresoch Slovenska je už niekoľko hodín ustálená. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa hladina rieky v Komárne drží na úrovni okolo 883 centimetrov. V Štúrove na úrovni približne 811 centimetrov. Výška hladiny v týchto lokalitách naďalej dosahuje úroveň, ktorá zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity.

Dunaj, naopak, klesá pri Devíne, kde je jeho výška 749 centimetrov, čo zodpovedá prvému stupňu povodňovej aktivity. Rieka v Bratislave dosahuje úroveň 813 centimetrov, čo zodpovedá druhému stupňu povodňovej aktivity. Dunaj klesá aj v Gabčíkove (758 cm) a v Medveďove (929 cm). Rieka Morava pri obci Vysoká pri Morave má výšku 491 centimetrov.

Hladina Dunaja v Štúrove

Hladina Dunaja v Komárne
 

 

 

 

 

 


       

 

Meteorológovia vydali na dnes výstrahu pred búrkami. Pre celé územie krajiny platí od jedenástej hodiny doobeda do ôsmej hodiny večer výstraha prvého stupňa.

Hladina Dunaja v Bratislave aj v Gabčíkove v sobotu klesala. Jej rast sa v Komárne síce zastavil, klesať však rieka začala až po jedenástej hodine večer, keď bola na úrovni 887 centimetrov.

„Na viacerých miestach utesňujeme priesaky a vývery, naplnili sme pieskom zhruba 40.000 vriec. Tlak vody na hrádzu je stále veľmi silný, voda neklesá, máme obavy, aby hrádza ten tlak zvládla,“ konštatoval v sobotu večer hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

V Štúrove dosahovala okolo polnoci hladina Dunaja približne 810 centimetrov. Rieka by mala v tejto oblasti kulminovať v nedeľu skoro ráno. Hladina by podľa odhadov vodohospodárov mohla dosiahnuť až 820 centimetrov, na hrádzi by však pri takomto stave stále zostala rezerva 40 centimetrov.

Zdroj: SHMÚ

Situáciu v Bratislave skomplikovala v piatok navečer informácia, že do jednej z lodí ukotvenej na petržalskej strane Dunaja nateká voda. Loď, ktorá patrí hercom Adymu Hajdu a Romanovi Luknárovi, sa začala nebezpečne nahýnať. Hasiči sa snažili odčerpávať z nej vodu, aby sa nepotopila. Plavidlo v noci na nedeľu stále naberalo vodu, v trupe malo byť viacero dier.

Ako uviedol portál topky.sk, stačilo niekoľko centimetrov a loď by išla ku dnu. A ak by sa odtrhla od pontónu, strhla by na petržalskom brehu všetky kotviace lode a mohla by ohroziť aj Starý most. 


Loď v noci na nedeľu stále naberala vodu

V hlavnom meste Slovenska stále platia určité dopravné obmedzenia, v sobotu ráno však polícia sprístupnila Starý most a večer Viedenskú cestu pre osobné autá. Petržalská hrádza zostáva uzavretá celý víkend.

Rieka Dunaj však stále môže spôsobiť problémy v Maďarsku, v Budapešti výška hladiny prekonala v sobotu historické maximum 8,6 metra a kulminovať by mal až v pondelok. Kvôli hrozbe záplav evakuovali v krajine takmer tisíc ľudí, pre prípad núdze otvorili v priestoroch výstaviska aj útočisko pre 15- tisíc ľudí.

Dianie s veľkou vodou sme v sobotu sledovali online

01 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Domáce zaváhanie belasých 02 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neodmietnuteľná ponuka SMK 03 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát v energetike zaostal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:27