StoryEditor

Ficova vláda rozdáva dotácie firme scientológa

18.03.2014, 23:00
Vláda len v tomto roku dala akciovke zo Svidníka vyše 228-tisíc eur. Jej šéf sa verejne hlási k scientológom.

„Pán Kiska klamal celé Slovensko v priamom prenose. Ľudí zo scientologickej sekty pozná, stretáva sa s nimi a spolupracuje,“ vyhlásil včera premiér a kandidát na prezidenta za stranu Smer-SD Robert Fico na margo svojho súpera Andreja Kisku. Ten je podľa premiéra „bezpečnostné riziko pre štát“. Takto Fico začal kampaň pred druhým kolom prezidentskej kampane.

Tento krok sa však obracia proti nemu. Jeho vláda totiž odklepla dotáciu pre firmu, ktorej šéf sa hlási k scientológii. Len minulý a tento rok dostala akciovka PSS Svidník príspevky za vyše 228,7 tisíca eur. Ďalšie peniaze jej odklepli za prvej Ficovej vlády.

Podpora scientológa

Akcionár firmy Michal Homza pritom verejne na stránke košického centra scientológie píše o tom, ako mu pomohla „biblia“ scientológie kniha Dianetika od jej zakladateľa Lafayetta Ronalda Hubbarda. „Z tej knihy som pochopil, že okrem firmy potrebujem dať do poriadku niečo oveľa dôležitejšie – a tým je moja myseľ. Presne v tom istom roku som absolvoval prvé procesy, opísané v tejto knihe a pokračujem v tom systematicky ďalej,“ píše Homza. Dodáva, že zmenou jeho mysle sa k lepšiemu mení aj jeho okolie. Priamo s Homzom sa včera HN nepodarilo spojiť.

Dotácie si nevyžadujú previerku

Premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová na tieto zistenia reagovala, že „štátne dotácie na technológie, ktoré si nevyžadujú bezpečnostnú previerku, nemajú nič spoločné s faktom, že Kiska bol usvedčený z verejného klamstva“. Rovnako odpovedalo ministerstvo hospodárstva, ktoré priamo PSS Svidník odkleplo dotáciu. Na otázku HN, či si preverujú firmy, ktorým finančne pomáhajú, rezort nereagoval.

Fico podporoval svoje tvrdenia proti konkurentovi napríklad informáciami, že Kiska krstil knihu scientologičke. Kiska všetky Ficove obvinenia poprel s tým, že sa nikdy o scientológiu nezaujímal. „Nenechajme sa vtiahnuť do premiérových hier,“ dodal.

Podľa analytika Jána Baránka si chce Fico takýmto škandalizovaním Kisku získať voličov neúspešných kandidátov. Hlavne Pavla Hrušovského a Radoslava Procházku. „Oslovuje kresťanských voličov. Tí sú totiž hákliví na slovo sekta,“ dodal Baránek.

Práve toto slovo Fico včera použil niekoľkokrát. Zdôraznil, že v zahraničí je často sledovaná. Na otázku, či chce scientologické organizácie u nás zakázať, povedal, že ak niekto chce byť v sekte, nech je. „Musí však potom rátať s tým, že sa k niečomu nedostane. Že nemôže mať bezpečnostné previerky a nemôže sa oboznamovať s informáciami, ktoré sú dôverné.“

Potláčajú ľudské práva

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného sú v Európe scientológovia považovaní za nebezpečných. Ako sa uvádza aj v rozsudku Hlavného správneho súdu v Nemecku z roku 2008, smerujú k potláčaniu ľudských práv. „Každého, kto k nim príde, začnú auditovať. Vytiahnu z človeka všetko intímne a dokonale ho rozkryjú,“ vysvetľuje

Žitný. Ak chce niekto od nich odísť, začnú ho podľa neho šikanovať. „Nie je možné sa od nich dostať, mnohí končia na psychiatrii.“

Túto cirkev mala podľa Žitného prešetrovať tajná služba počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu, keď sa firmy napojené na scientológiu uchádzali o štátnu zákazku na tvorbu Govnetu. „Bolo by prekvapujúce, keby im už teraz pozornosť nevenovali,“ dodal.

Školia aj štátnych pracovníkov

Na Slovensku sa objavila scientológia v roku 1995. Za hlavného predstaviteľa niektoré verejné zdroje uvádzajú Pavla Timka, ktorý vlastní firmu Business Success. Tá školila štátnych zamestnancov napríklad akciovky Stredoslovenská energetika. „Naši zamestnanci sa v zmysle rozvojových potrieb zúčastnili na niekoľkých vybraných tréningoch,“ povedala hovorkyňa Jana Bolibruchová. Kedy presne, nekonkretizovala.

Na školení českej pobočky Business Success sa v roku 2012 zúčastnili aj dvaja zamestnanci SPP. Zmluvu o spolupráci s nimi však nemajú. Zamestnanci si mali školenia vybrať sami a SPP im ich len zaplatila.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:39