StoryEditor

Slovákov trápi najviac nezamestnanosť, ukázal prieskum

23.12.2014, 14:03
Autor:
TASRTASR

Nezamestnanosť, životná úroveň či sociálne istoty patria medzi spoločenské problémy, ktoré aj v tomto roku trápia Slovákov najviac. Vyplýva to z výskumu názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý realizoval Inštitútu pre verejné otázky (IVO), v rámci projektu Otvorenejšie Slovensko.

Najviac, 71 percent respondentov v prieskume uviedlo, že dominantným problémom na Slovensku je nezamestnanosť. "
V porovnaní s vlaňajškom viac respondentov uviedlo, že sa tento problém týka aj mladých ľudí," spresnila analytička Zora Bútorová z IVO. Ľudí podľa nej výrazne trápi aj životná úroveň a sociálne istoty. Ako najzávažnejší problém označilo túto oblasť 58 percent opýtaných.

Korupcia, klientelizmus, netransparentnosť a zdravotníctvo v prieskume skončili na rovnakej úrovni a za spoločenský problém ich považuje 28 percent ľudí. "Treba povedať, že tieto údaje boli zozbierané v období, keď ešte neprepukli terajšie kauzy v zdravotníctve. Spoločnosť je však kritická na problematiku zdravotníctva," podotkla analytička. Ako spresnila, ľudia vo svojich odpovediach často hovoria o finančnej nedostupnosti liekov, ale aj o tom, že peniaze zavážia, ak majú dostať správny typ zdravotnej starostlivosti.

Problém ekonomickej politiky vidí ako najpálčivejší 16 percent opýtaných a v prieskume tak skončil na piatom mieste. Nasleduje postavenie i problémy Rómov a ich spolužitie s ostanými obyvateľmi, ktoré trápi 12 percent respondentov. "Tento problém tu už bol aj v minulosti, len teraz je vo vedomí verejnosti o niečo citeľnejší," povedala Bútorová. Dvanásť percent ľudí považuje aj kriminalitu, organizovaný zločin či neefektívnosť práce polície za oblasť, ktorú je nutné v spoločnosti riešiť.

Kvalitu demokracie, spôsob vládnutia, politickú kultúru, rovnako aj školstvo a vzdelávanie na Slovensku pokladá za vážny nedostatok v spoločnosti deväť percent ľudí. Súdnictvo, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom uzatvárajú desiatku najvýraznejších problémov na Slovensku, v prieskume ich takto vníma osem percent opýtaných.

IVO zisťoval najvýraznejšie spoločenské problémy na základe otvorenej otázky, kde respondenti spontánne uviedli tri problémy, ktoré pokladajú za najciteľnejšie a ktorým by sa mala venovať pozornosť.

Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky uskutočnil IVO v dňoch od 7. do 14. októbra a v dňoch od 4. do 12. novembra. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1031 (v októbri) a 1 064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:33:46 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 04 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:48