StoryEditor

Kiska dostal radu od politológa: Študujte politiku

15.04.2014, 15:48
Autor:
tasr, stltasr, stl

Nastupujúci prezident Andrej Kiska by mal, ako človek, ktorý nemá s tradičnou politikou skúsenosti, čas pred inauguráciou 15. júna využiť na štúdium politiky, a nie hneď dávať politické vyhlásenia. V reakcii na Kiskove vyjadrenia z rozhovoru pre spravodajstvo TV Markíza 10. apríla to pre TASR povedal politológ Michal Horský.

V krátkom rozhovore vtedy Kiska pre televíziu uviedol, že ak bude Hedviga Ž.M. odsúdená, on ako prezident ju určite omilostí. "To, že tu skoro osem rokov naháňame človeka a nedokážeme to dotiahnuť do konca, pokladám až za porušenie ľudskej dôstojnosti. Už sa to malo dávno ukončiť," konštatoval Kiska.

Podľa Horského nie je vhodné, ak budúci prezident sľubuje milosť alebo amnestiu pred tým, ako je kauza vyšetrená a prebehne súd. V tomto zmysle má podľa neho Slovensko zlú skúsenosť s amnestiami Vladimíra Mečiara.

Toto vyhlásenie nastupujúceho prezidenta kritizoval 14. apríla aj predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého je dehonestáciou práce orgánov činných v trestnom konaní a súdov, ak budúci prezident povie, že niekomu udelí milosť bez ohľadu na výsledky budúceho súdneho procesu. Vyzval preto nastupujúceho prezidenta, aby "takéto generálne požehnanie dementoval, zobral svoje slová späť a prinajmenšom vyčkal na koniec súdneho procesu".

Kiska v rozhovore povedal, že o vymenovaní nového predsedu Najvyššieho súdu SR by rád rozhodoval sám, lebo s ním bude v najbližších rokoch spolupracovať. „O tom, s kým bude prezident ďalších päť rokov pracovať, či z pohľadu Ústavného súdu, či z pohľadu predsedu Najvyššieho súdu, o tom by mal rozhodovať ten prezident, ktorý s nimi bude spolupracovať," vyhlásil Andrej Kiska.

Aj vyjadrenie o spolupráci prezidenta s predsedom Najvyššieho súdu považuje Horský za neprimerané. "Prezidentská moc a súdna moc majú vo svojom výkone úplne iný účel," poznamenal politológ.

Naša politická kultúra v prípade prezidenta neuznáva ako nepísané pravidlo, že prezident, podobne ako vláda, má sto dní, aby sa zorientoval. Pri prezidentovi, ktorý v kampani priznával, že nemá skúsenosti s tradičnou politikou, by som očakával, že sa aspoň do inaugurácie zdrží politických vyjadrení a bude sa venovať skôr štúdiu politickej reality," konštatuje Horský.

01 - Modified: 2006-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SkyEurope prepravil takmer o tri štvrtiny ľudí viac
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:29