StoryEditor

Slovákom už neprídu pokuty z únie

09.05.2014, 00:00
Európska komisia na čele s José Manuelom Barrosom stopla policajnú spoluprácu na cestách. Potešila vodičov, ale aj cestných pirátov.

Vyberiete sa na dovolenku v Európe vlastným autom a prekročíte maximálnu povolenú rýchlosť. Policajti vás síce nezastavia, no zachytí vás radar. Za bežných okolností vám dnes príde domov pokuta, keďže polície členských krajín Európskej únie navzájom spolupracujú. A to tak, že si vašu „ešpézetku“ dajú preveriť na Slovensku, čím sa dostanú k vašim údajom. Už čoskoro by však toto mohlo byť minulosťou. Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu toto nariadenie zrušil – potvrdil pre HN Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Dôvod bol ten, že smernica, ktorá výmenu informácií povolila, nebola prijatá tak, ako ju navrhla Európska komisia.

V praxi by to malo znamenať, že ak naša polícia dostane v budúcnosti žiadosť o identifikáciu auta, odpovedať na ňu nebude. Za prekročenie rýchlosti, nezapnuté pásy či jazdu na červenú vám tak už domov pokuta nepríde. „Všetci vodiči, ktorí budú v zahraničí vlastným autom, budú viac-menej nepokutovateľní pokiaľ ich polícia nezastihne na mieste,“ hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský.

Sporná smernica, ktorá začala platiť iba vlani, bude ešte podľa súdneho dvora platná jeden rok, vodiči by sa tak pokutám z únie mohli vyhnúť už na jar budúceho roka.

Sporná smernica u nás platí od vlani. Menil sa kvôli nej zákon o cestnej premávke. Spomedzi 28 členských krajín EÚ ju odmietli prijať len Veľká Británia, Dánsko a Írsko. Podľa rozsudku luxemburského súdu však neskončí okamžite. „Súdny dvor v rozsudku rozhodol, že účinky smernice môžu aj napriek jej zrušeniu pokračovať ešte rok,“ vysvetľuje Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Namiesto bezpečnosti policajná spolupráca

Chybou smernice prijatej v roku 2011 podľa rozsudku bolo, že sa opierala o nesprávny článok Zmluvy o fungovaní EÚ. Namiesto opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na cestách sa odvolávala na posilnenie policajnej spolupráce. To však nemá oporu v právnych systémoch členských krajín.

Za celým nedopatrením stojí Európsky parlament a rada, ktoré prijali smernicu v inej podobe, ako im ju predložila Európska komisia. Slovensko pritom podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti Alexandry Donevovej s dodržiavaním smernice nemalo problém. Aj v súdnom spore sa postavilo na stranu europarlamentu a Rady EÚ, ktorých kroky napadla Európska komisia.

Polícia si nové spôsoby nájde

Ako bude vyzerať pokutovanie za priestupky spáchané v zahraničí o rok, je zatiaľ otázne. Krajiny sa budú podľa odborníka na dopravu snažiť zasiahnuť voči cestným pirátom inak. „Policajti budú vedieť, že zahraničného vodiča musia v každom prípade zastaviť. V minulosti stáli na hraniciach, čo sa môže vrátiť,“ mieni Gustáv Kasanický, ktorý je predsedom Európskeho združenia pre výskum a analýzu dopravných nehôd.

Ešte horšie by mohli vodiči dopadnúť vtedy, ak by na nich pri náhodnej kontrole zahraničná polícia vytiahla starší priestupok, ktorý zostal nevyrovnaný.

Ministerstvo vnútra o dosahoch na vodičov zatiaľ hovorí opatrne. Dúfa, že do roka sa zrušenú smernicu podarí nahradiť novou, ktorá obstojí aj z právnej stránky. Či sa to podarí, isté nie je. Podľa Králika by to bolo ideálne, keďže je to aj v záujme členských krajín únie.

 

01 - Modified: 2006-05-09 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: V sobotu NBS sprístupní svoje priestory pre verejnosť
01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 02 - Modified: 2024-02-27 14:52:47 - Feat.: - Title: KVÍZ: Aké pokuty vás čakajú za najčastejšie chyby na cestách? Niektoré poriadne zabolia 03 - Modified: 2023-10-23 12:08:45 - Feat.: - Title: Belgicko vyšetruje tisíce pokút svojich vodičov, Londýn podľa neho porušil pravidlá Únie 04 - Modified: 2023-10-05 09:00:33 - Feat.: - Title: Dostali ste pokutu? Policajt vám musí priestupok dokázať 05 - Modified: 2023-09-06 12:50:22 - Feat.: - Title: Správa TANAP-u vybrala počas letnej sezóny rekordnú sumu na pokutách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:15