StoryEditor

Fico sa ocitol v žite. Dôchodcovia: „Sme radi, že prišiel“ (+fotogaléria)

14.07.2015, 15:06
Reportáž. Premiér sa vybral do Maduníc zhodnotiť žatvu na západnom Slovensku. Domáci ho vítali lekvárovými buchtami i ľudovými piesňami.

„Nepočuť, lebo ide kombajn,“ kričí starší muž a napína uši smerom k premiérovi Robertovi Ficovi, okolo ktorého sa zbehol hlúčik ľudí. Predseda vlády prišiel na družstvo v Maduniciach zhodnotiť priebeh žatvy.

Ležérne oblečený v polokošeli, rifliach a teniskách sa prešiel po poli, ohmatal kvalitu zlatých klasov vlastnými rukami a pripravený počúvať sa púšťa do diskusie s miestnymi. Stoly sa prehýbajú pod pečenými buchtami, chlebom i klobásami a dedinský súbor aj s harmonikárom sa chystá na malé vystúpenie. Nie, nečítate noviny z roku 1979, ale najnovšie vydanie. Premiér i minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek si však v utorok urobili každoročný žatevný výjazd. 

Účasť nie je vysoká
Na pole pri madunickom družstve si ho prišlo pozrieť približne štyridsať ľudí, prevažne dôchodcov i samotných družstevníkov. Premiér im prezradil, že nový zákon o znížení dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín by sa mal dostať na rokovanie parlamentu v septembri. „Sme už prakticky v cieli. Približne vieme, ktoré potraviny budú spadať do tohto rámca, ale oznámime to verejnosti, až keď to bude v podobe návrhu zákona,“ uviedol premiér. Ten dodal, že už dnes môžeme hovoriť o chlebe, o mlieku a o čerstvom mäse. „Ale pripomínam, že pôjde o čerstvé mäso, pretože nemáme záujem podporovať dovoz mrazeného mäsa,“ konštatuje Fico.

Niektorí diváci postávajú obďaleč, lebo sa nechcú tlačiť do úplnej premiérovej blízkosti, jeho návštevu si však vážia. „Je dobré, že prišiel. Aspoň poľnohospodárstvo trocha spropaguje,“ vysvetľujú mi dvaja družstevníci pred dôchodkom sediaci na stohu slamy. Obaja pracujú na družstve už od svojich pätnástich rokov a pamätajú si aj slávnejšie roky tohto odvetvia. „Kedysi sme pestovali mnohé komodity, boli sme sebestační. Dnes sa pestuje iba to, čo sa práve predáva. Neviem, či táto vláda robí pre poľnohospodárstvo dosť, ale vždy sa dá aj viac,“ dodávajú starší muži s tvárami ohorenými od každodennej práce na poli. Úroda sa tento rok ukazuje sľubne. Jediné, čo ich trápi, je, že pre vysokú vlhkosť nemôžu žať tak rýchlo, ako by chceli.

Mohol byť aj dlhšie
„Sme radi, že k nám prišiel. Už tu bol aj prezident,“ hovoria hrdo miestni dôchodcovia Jozef a Augustín s tým, že premiéra majú radi. Medzi divákmi žatevného výjazdu sa však nájdu aj nespokojní. Robert Fico sa totiž sprevádzaný tónmi ľudovej piesne lúči a nasadá do svojej dodávky, skôr ako by si predstavovali. „Mohol ostať dlhšie,“ dodáva sklamane staršia pani a tlačiac vedľa seba bicykel z poľa odchádza aj ona.

01 - Modified: 2007-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus vyrobil prvé sériové A380
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 03 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 04 - Modified: 2024-02-24 21:55:25 - Feat.: - Title: Pomsta farmárov? V Poľsku napadli vagóny prevažujúce poľnohospodársku produkciu z Ukrajiny 05 - Modified: 2024-02-21 18:32:49 - Feat.: - Title: Zdraženie potravín tlmí top surovina Slovákov. Náš jedálniček aktuálne závisí od situácie v Číne a Malajzii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:45