StoryEditor

Štát urobil chyby pri fabrike na vakcíny, zistila kontrola

30.05.2013, 00:00

Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá mala na starosti výstavbu továrne na vakcíny v Malackách, viackrát pochybila. Vyplýva to zo správy z preverovaní Najvyššieho kontrolného úradu, ktoré majú HN k dispozícií. Správa napríklad kúpila pozemok v Malackách a stavenisko jej bolo odovzdané skôr, ako bol vôbec vypracovaný materiál o geologickom prieskume tejto lokality. Ten pritom upozorňoval na riziká v stabilite podložia. Naopak neskôr bol poradnou komisiou hmotných rezerv vypracovaný návrh na zmenu lokality - až 50 dní po podpise zmluvy k výstavbe pavilónu.

NKÚ konštatuje aj neefektívne míňanie peňazí. Virologickému ústavu SAV mali zaplatiť 29-tisíc eur za 17 stranový materiál, ktorý popisoval príznaky chrípky, pripravenosť Slovenska na ňu a stav šírenia vo svete. "Na šiestich stranách v prílohe materiálu bol obecne popísaný technologický postup," píše sa ďalej v správe. Za 200-tisíc eur si od SAV kúpili aj zhotovenie technologického postupu vybudovania pracoviska pre vývoj, prípravu a testovanie vakcín. V zmluve ale nebol dohodnutý jeho rozsah, určený termín vyhotovenia ani sankcie pre prípad nesplnenia podmienok. "Proces výstavby pavilónu začal podpisom zmluvy s dodávateľom len päť dní po podpise zmluvy o dielo na  vypracovanie technologickéhop postupu," zistil ďalej úrad.

Riaditeľ Virologického ústavu SAV Juraj Kopáček sa k zisteniam nevyjadril. "K tomu by sme mali vyjadriť hmotné rezervy, ktoré vystavovali faktúru. Ja k tomu momentálne nezaujmem stanovisko."

Hovorkyňa Správy štátnych hmotných rezerv Marcela Rybanská povedala, že zistenia úradu sú im známe a upozornil na ne samotný predseda. "Krátko po svojom  nástupe do funkcie podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, podaným na Generálnu prokuratúru SR dňa 21.06.2012. V uvedenej veci naďalej prebieha vyšetrovanie orgánmi činnými v trestnom konaní," dodala Rybanská.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:21