StoryEditor

Procházka a Hrnčiar sa vzdajú mandátu, chcú zmeniť Slovensko

27.03.2014, 09:44
Autor:
redredTASRTASR
Radoslav Procházka odchádza z parlamentu a pripravuje založenie novej strany. Pridal sa k nemu aj Andrej Hrnčiar z Mostu-Híd.

Poslanec NR SR Radoslav Procházka (nezaradený) sa vzdá svojho mandátu. Urobí tak po májovej schôdzi parlamentu. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že je pripravený založiť politickú stranu a sieť ľudí, ktorí sa pokúsia od občanov získať čo najsilnejšie poverenie na premenu štátu ako zlyhávajúceho labyrintu a bremena.

Odhovoriť sa nenechal
"Odhovárali ma, ale zbytočne. Princíp má prednosť pred pohodlím. Chcem sa uchádzať o dôveru na vstup do služby cez voľby, na zelenej lúke. Je to veľké osobné a politické riziko, ale ak chceme robiť veci po novom, musíme tak robiť úplne všetky a od začiatku," vyhlásil.


Prečítajte si aj: Procházkova strana má šancu uspieť, tvrdia politológovia


Májový termín odchodu vysvetlil tým, že chce byť pri schvaľovaní volebných kódexov, keďže má k téme vlastné návrhy. Na otázku, prečo nezanechal mandát už pred rokom, keď opustil KDH, odvetil, že ak by odišiel už vtedy, na jeho miesto by sa bez zrozumiteľného dôvodu dostal človek, ktorý získal vo voľbách mnohonásobne menej hlasov ako on a voči ľuďom by to nebolo poctivé. Dnes to podľa neho zrozumiteľný dôvod má, lebo chce založiť vlastnú stranu a ako jej zakladateľ vyslať ľuďom jasný signál, že strany sa majú do parlamentu dostávať na základe výsledkov volieb.

Hodnoty, programy, ciele a štruktúry nového subjektu oznámi neskôr. Aktuálne je to totiž v štádiu rozhovorov. Rovnako sa dnes ešte nechcel vyjadriť k financovaniu novej strany. Stranu by chcel mať hotovú už na jeseň, keďže sa plánuje zapojiť do komunálnych volieb.

Výmena vlády
Na margo vládneho Smeru-SD poznamenal, že je pre neho súperom. "Našou ambíciou je práve vymeniť súčasnú vládu a nahradiť ju niečím, čo ľuďom prinesie praktický osoh a úžitok. Zo smeráckej stability ľudia nemajú nič a my to chceme zmeniť. Som presvedčený, že sa to dá," dodal.

KDH berie rozhodnutie Procházku na vedomie. "Sme radi, že sa hnutiu vráti poslanecký mandát, ktorý sme získali vo voľbách od občanov. KDH bude silnejšou a razantnejšou stranou v NR SR pri presadzovaní dobrých riešení pre ľudí na Slovensku," reagovali pre TASR kresťanskí demokrati.

Strana SaS nečakala, že sa Procházka namiesto zjednotenia "roztrieštených konzervatívnych síl" pokúsi založiť vlastnú stranu. "Ale ak sa mu to podarí z tejto novej pozície, môže to byť pre vytvorenie funkčnej alternatívy voči Smeru užitočné. Ďalšie trieštenie by bolo tým najhorším, čo Slovensko potrebuje," povedal šéf liberálov Richard Sulík.

Odišiel aj Hrnčiar

Poslanec NR SR za Most-Híd Andrej Hrnčiar odíde z klubu Mostu-Híd a vzdá sa svojho poslaneckého mandátu. Urobí tak spolu s Radoslavom Procházkom, s ktorým plánujú budovať novú politickú stranu. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Po budúcej schôdzi skladám mandát a spolu naraz s Radoslavom Procházkom odchádzame z parlamentu, aby sme sa sem raz mohli vrátiť," povedal Hrnčiar. Stranu s Procházkom mienia budovať zdola, teda nie v parlamente. "A ak získame podporu, tak sa sem vrátime," doplnil. Hrnčiar tvrdí, že od Mostu-Híd neodchádza pre nespokojnosť so stranou. Oceňuje priestor, ktorý mu strana poskytla. "Nerozchádzame sa v zlom," povedal.

Pre odchod sa rozhodol preto, že ho oslovilo Procházkovo odhodlanie budovať nový projekt na princípoch služby občanom. "Rozhodol som sa, že sa budem spolupodieľať na budovaní nového projektu, nového politického subjektu," poznamenal. Podľa Hrnčiara sa už súčasná opozícia asi vyčerpala, nedokázala urobiť reštart a pritiahnuť voličov. Verí, že novému subjektu sa podarí vrátiť dôveru ľudí v politiku.

01 - Modified: 2006-03-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pes prériový
01 - Modified: 2023-01-23 13:17:40 - Feat.: - Title: Procházka: 30. september je najhorší možný termín predčasných volieb 02 - Modified: 2022-05-03 15:21:57 - Feat.: - Title: Ústavný právnik Procházka: Poslanci nerozhodujú o vine a nevine 03 - Modified: 2021-09-01 09:57:09 - Feat.: - Title: Procházka: Funkcia Ústavy slabne, je používaná na bezprostredné politické účely 04 - Modified: 2021-06-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Procházkovi schválili odpustenie justičnej skúšky, navrhla to Kolíková 05 - Modified: 2021-03-22 09:08:41 - Feat.: - Title: Myslím si, že premiér demisiu nepodá, hovorí v HNtelevízii Procházka. Aké sú možné riešenia krízy?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:50