StoryEditor

Fico vypočul výzvu. Kontroverzný návrh stiahli

10.08.2015, 10:56
Autor:
SITASITA

Zástupcovia desiatich zamestnávateľských a profesijných združení vyzvali premiéra SR Roberta Fica, aby stiahol z legislatívneho procesu návrh vyhlášky z dielne Ministerstva zdravotníctva SR na obmedzenie sortimentu predávaných potravín v školských bufetoch.

Ako informovala v pondelok Potravinárska komora Slovenska (PKS), vo štvrtok 6. augusta tohto roka oslovili premiéra otvoreným listom. A premiér spolu s ministerstvom zdravotníctva túto výzvu vypočuli.

Návrh stiahli

V stanovisku dnes oznámili, že túto vyhlášku sťahujú.  „Ministerstvo zdravotníctva SR sa po zvážení všetkých argumentov rozhodlo stiahnuť z legislatívneho procesu Vyhlášku MZ SR, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež,“ píše sa v stanovisku.
Návrh vyhlášky, ktorý obmedzuje sortiment tovaru v malých prevádzkach na školách, bol totiž podľa predstaviteľov združení predložený bez predchádzajúcej diskusie a v období, kedy sú prevádzkovatelia bufetov na dovolenkách.

Zástupcovia združení poukázali na len nedávno odmietnutý návrh novely školského zákona, ktorý mal obdobnú ambíciu. "Dovoľujeme si pripomenúť, že obmedzenie sortimentu potravín v školských bufetoch riešené poslaneckým návrhom novely školského zákona bolo poslancami Národnej rady SR v decembri roku 2014 takmer jednohlasne odmietnuté," uviedli signatári spoločného listu.

Podľa nich je zarážajúce, že tak závažná problematika sa rieši potichu a bez diskusie v období letných dovoleniek a len na úrovni vyhlášky.

Komora ďalej konštatovala, že nastavenie zdravého životného štýlu je dlhodobý proces, ktorý by sa mal spoluvytvárať a nastavovať v rámci spolupráce všetkých zainteresovaných subjektov, a teda aj v spolupráci s potravinárskym priemyslom. „Výživa detí a mládeže je komplexným problémom a určite nemožno spájať požiadavky na výživu detí predškolského veku s požiadavkami na výživu mládeže, pretože sú výrazne odlišné," poznamenala PKS.

Navrhujú diskusiu

Predstavitelia zamestnávateľských a profesijných združení navrhujú odbornú diskusiu k problematike znižovania nadváhy a obezity u detí a mládeže.

"V rámci nej sme pripravení predložiť konštruktívne a kompromisné návrhy riešení v záujme zachovania zmysluplnosti navrhovaného zámeru, ako aj v záujme dosiahnutia rozumného konsenzu, ktorý by bol v súlade s cieľmi uvedenými v Národnom akčnom pláne v prevencii obezity na roky 2015 až 2025," píšu v liste.

Signatármi listu pre predsedu vlády sú Republiková únia zamestnávateľov, Potravinárska komora Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Zväz spracovateľov mäsa, Slovenský cukrovarnícky spolok, Cech pekárov a cukrárov západného Slovenska, Slovenské združenie pre značkové výrobky, Petičný výbor "Neberte deťom bufety“, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií a Slovenská asociácia malých podnikov.
 

01 - Modified: 2007-08-16 20:06:04 - Feat.: 0 - Title: Inflačné kritérium. Tesne vedľa
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:10